vrh dno
Nunčaku Fight Club

Nunčaku

Borbena alatka

03.01.2009.
U borbi, nunčaku je oružje čija osnovna prednost leži u mogućnosti munjevitog reagovanja, kao i nanošenju udaraca iz neočekivanih pravaca i uglova.

 

Nunčaku je jedno od tradicionalnih kobudo oružja, to jest oružja koja se koriste u okinavljanskoj tradiciji klasičnih japanskih borilačkih veština.
 
Poreklo nunčaku je i danas predmet različitih rasprava. Iako se svi uglavnom slažu oko toga da je nunčaku oružje kineskog porekla, prema jednom predanju, nastanak nunčaku se dovodi u vezu sa prvim carem dinastije Song, kojem je, navodno, usred borbe štap kojim se borio prepolovljen na pola. On je tada povezao polovine koje su mu ostale konopcem i stvorio novo oružje.
 
Prema drugom predanju, koje deluje mnogo realnije, seljacima je bilo zabranjeno da poseduju i koriste oružja sa oštricom, pa su bili primorani da se dovijaju kako su znali i umeli, tako da je nekoliko poljoprivrednih alatki (srp, kama, mlat i sl), među kojima su i nunčake, koje su se koristile za razdvajanje zrna soje i pirinča od ljuske, vremenom našlo svoj put do primene u različitim borilačkim veštinama.
 
Nunčaku se sastoje iz dve kratke motke, čija dužina bi trebalo da bude jednaka dužini ljudske podlaktice, koje su povezane lancem ili kanapom (nekad je za to korišćena konjska dlaka) koji je dugačak jednu širinu ljudskog dlana, tj oko desetak santimetara. Motke se najčešće prave od nekog tvrđeg drveta, mada se u novije vreme često sreću i verzije od aluminijuma, plastike, fiberglasa ili grafitnih vlakana. Za fristajl demonstracije se najčešće koriste fluorescentne nunčake.
 
 
Nunčaku se može sresti u nekoliko dalekoistočnih borilačkih veština, kao što su Okinavljanski karate, Te kvon do i neke od filipinskih borilačkih veština. U svakoj od ovih veština nunčaku se koriste na različit način – dok Filipinci najviše vole da ih koriste za udaranje, Okinavljani ih koriste prvenstveno za zaustavljanje i davljenje protivnika, dok ih, na primer, Koreanci koriste i za jedno i za drugo. Postoje tehnike u kojima se koriste jedna ili dve nunčake.
 
U borbi, nunčaku je oružje čija osnovna prednost leži u mogućnosti munjevitog reagovanja, kao i nanošenju udaraca iz neočekivanih pravaca i uglova. Ipak, ono što im je najjača prednost ujedno im je i najveća mana – ponekad je veoma teško kontrolisati ih i dešava se da onaj ko ih koristi udari i samog sebe.
 
Iako je nunčaku veoma korisno i ubojito oružje, svetsku slavu im je doneo Brus Li koji ih je koristio u svojim filmovima, kao što su Na zmajevom putu i Igra smrti. Nakon ovih filmova, nastaju brojni nunčaku klubovi i asocijacije po čitavom svetu.
 
Danas se nunčaku koriste kako za fristajl performanse, tako i za polukontaktne i kontaktne borbe, a u nekim državama SAD ih koristi i policija umesto pendreka ili tonfe.

 

Pogledaj još...
 • 1240141505-00.jpg

  Brazilski džudžitsu

  19.04.2009.
  Najupečatljivija izmena koju su Grejsijevi napravili je bio akcenat koji su bacili na rad u parteru. Prema nekim nepotvrđenim pričama, ...
 • 1316-00.jpg

  Haragei

  14.04.2009.
  U jednom trenutku majstor bez najave zamahuje katanom da poseče kandidata, a ovaj samo na osnovu svog harageija mora da ...
 • 1304-00.jpg

  Šuriken

  06.04.2009.
  Uprkos tome što se u filmovima ili stripovima šuriken prikazuje kao jedno od glavnih oružja koje koriste nindže, šuriken je ...
Komentari
HADES - 04.01.2009. 08:26 h
Udri brus li cepaj Brus li Pocepaj giiiiiii sviiiiiiiiiiiiiiii
COLDIE - 08.01.2009. 14:49 h
Tvrdim da bi legao par za zid.
gost_MITA - 23.06.2009. 11:28 h
jer ima nešto novo.
gost_MITA - 04.08.2010. 01:18 h
NISTA UKINITE OVO/
gost_mladen lee - 01.01.2012. 18:22 h
legenda bio i ostace za one koji znaju sta je borba
gost_marko - 21.04.2014. 12:49 h
vidi posto mi je to omiljena alatka kako da je napravim