vrh dno
Templari Fight Club

Templari

Vitezovi - monasi

13.12.2008.
Svako taktiziranje Templari su smatrali slabošću. Povlačenje im je bilo dozvoljeno samo u slučaju kada je neprijatelj tri i više puta brojčano nadmoćniji. Kada bi neki od templara bio zarobljen u borbi, za njega se nije plaćao otkup, već bi drage volje mučenički postradao odbijajući da se odrekne svoje vere.

 

Red siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama, ili Templari, su bili viteški red formiran u toku XII veka u Svetoj Zemlji, neposredno posle Krstaških ratova u kojima je Jerusalim oslobođen od Muhamedanaca.
 
Kada je Krstaški rat bio gotov, a hrišćanska uprava Jerusalimom uspostavljena, većina virezova se vratila svojim domovima smatrajući da su časno ispunili svoju dužnost. Međutim, pojavio se novi problem – iako je sam Jerusalim bio oslobođen, okolina je još uvek bila krajnje nesigurna za brojne hrišćane koji su pohrlili na poklonjenje Svetoj Zemlji. Mnogi od ovih hodočasnika, ponekad i stotine njih odjednom, su postajali žrtve bandi koje su harale okolinom.
 
Zbog toga su devetorica vitezova, predvođeni Hugom de Pajenom, rešili da osnuju viteški red koji bi brinuo o bezbednosti hodočasnika. Tadašnji vladar, kralj Boldvin od Jerusalima je prihvatio njihovu ideju i dao im na korišćenje prostorije u kojima se pre toga nalazila Al Aksa džamija, za koju se verovalo da je sagrađena na ostacima Solomonovog Hrama, pa su tako Templari i dobili ime.
 
Templari su, osim što su bili ratnici, bili i monaški red. Ideja kojom su se rukovodili je bila ta da ratnik, koji se bori za hrišćane protiv nevernika, i koji se odrekao svih zemaljskih užitaka, mora biti nepobediv. Templari su iskombinovali monašku poslušnost sa vojničkom disciplinom, tako da su kao rezultat dobili prve specijalne jedinice u istoriji evropskog načina ratovanja.
 
Njihov način života je bio krajnje strog i skroman. Tokom dana su se bavili isključivo vežbanjem vojnih veština i molitvom. Templarske jedinice su se sastojale iz teže i lakše oklopljene konjice, koja je vrlo brzo postala strah i trepet među Muhamedancima. Ovo je usledilo pogotovo posle pobede koju je oko 500 templara donelo hrišćanskoj vojsci odigravši ključnu ulogu u bici protiv Saladinovih trupa koje su brojale preko 25 000 vojnika.
 
Što se same vojne veštine tiče, Templari nisu patili od preteranog komplikovanja. Oslanjali su se najviše na svoju hrabrost i odlučnost u borbi. Najjače oružje Templara je bio juriš u koji bi kretali bez kompromisa, gazeći sve pred sobom. Svako taktiziranje Templari su smatrali slabošću. Povlačenje im je bilo dozvoljeno samo u slučaju kada je neprijatelj tri i više puta brojčano nadmoćniji. Kada bi neki od templara bio zarobljen u borbi, za njega se nije plaćao otkup, već bi drage volje mučenički postradao odbijajući da se odrekne svoje vere.
 
Ova beskompromisnost i neustrašivost, koje su bile svakako glavno oružje templara, pokazale su se i kao njihova najveća slabost. Zbog takvog načina ratovanja broj ovih pažljivo odabranih vitezova se vremenom počeo rapidno smanjivati, mada ih nikada, pa čak i na vrhuncu njihove vojne moći, i nije bilo više od nekoliko stotina.
 
Međutim, snaga Templara nije ležala samo u vojnoj veštini i hrabrosti. Iako su po osnivanju bili zaista jako siromašni, što simbolizuje i njihov grb – dva jahača na jednom konju, Templari su veoma brzo uspeli da steknu izuzetno veliko materijalno bogatstvo.
 
Razloga ovome je bilo nekoliko. Odmah po osnivanju, Templari su od samog pape dobili niz povlastica, uključujući i pravo da ubiru porez i da ga ne plaćaju nikome. Evropsko plemstvo je počelo da daje priloge Templarima šakom i kapom, budući da su oni mogli ne samo da se mole za njih, kao ostali monasi, već su mogli i da im budu od koristi pri posetama Svetoj Zemlji.
 
Međutim, glavni izvor prihoda Templara je ležao pre svega u njihovom inovativnom pristupu rukovanju novcem kojim su raspolagali. Templari su prvi uveli neku vrstu čekova – potvrda koje su izdavali hodočasnicima koji bi u svojoj zemlji uplatili određenu sumu Templarima, a po dolasku u Svetu Zemlju je podizali ne izlažući se opasnosti nošenja velike količine gotovine sa sobom.
 
Zbog svega ovoga bogatstvo Templara je raslo ogromnom brzinom, a zajedno sa njim i njihov ugled i politička moć. Međutim, kako se na kraju ispostavilo, ta moć im je i došla glave. Početkom XIV veka, dugovi francuskog kralja Filipa Lepog prema templarima su narasli preko svake mere. Filip se onda, priteran uza zid, poslužio lukavstvom – bukvalno je kidnapovao papu, doveo ga u Francusku, i optužio ih za jeres i bogohuljhenje. Templari, na čelu sa vrhovnim vođom Žakom de Moleom su pohapšeni i podvrgnuti mukama, pod kojima su priznali sve i svašta – od homoseksualizma do obožavanja satane. Svo njihovo bogatstvo je tada zaplenjeno, mada o tome postoje i drugačije priče, prema kojima je blago Templara sklonjeno na sigurno mesto, pa je Filip ostao kratkih rukava.
 
Žak de Mole je zajedno sa velikim brojem Templara spaljen na lomači, sa koje je prokleo papu Klimenta i kralja Filipa da u roku od godinu dana dospeju pred sud božiji, što se i desilo – papa Kliment je umro za nepunih mesec dana, a Filip Lepi sedam meseci kasnije.
 
To je bio zvaničan kraj Templarskog reda. Veliki broj Templara je tada prebegao u Škotsku i u druge delove evrope, a raznorazne fantastične legende o njima se i dan danas prepričavaju.
 
 
 

 

Pogledaj još...
 • 1240141505-00.jpg

  Brazilski džudžitsu

  19.04.2009.
  Najupečatljivija izmena koju su Grejsijevi napravili je bio akcenat koji su bacili na rad u parteru. Prema nekim nepotvrđenim pričama, ...
 • 1316-00.jpg

  Haragei

  14.04.2009.
  U jednom trenutku majstor bez najave zamahuje katanom da poseče kandidata, a ovaj samo na osnovu svog harageija mora da ...
 • 1304-00.jpg

  Šuriken

  06.04.2009.
  Uprkos tome što se u filmovima ili stripovima šuriken prikazuje kao jedno od glavnih oružja koje koriste nindže, šuriken je ...
Komentari
Milojica - 15.12.2008. 11:15 h
al zapravo postoje i dalje...
=>
nishizawa - 15.12.2008. 15:56 h
Постоје ликови који се трипују да су Темплари, постоје и приче да су Масони заправо настали од Темплара, али све су то приче за које не постоји покриће...
BlitzKriegBoy - 15.12.2008. 12:00 h
Interesantno... Samo jedno pitanje: ko je bio u stanju da pohapsi takvu ekipu ratnika?
=>
nishizawa - 15.12.2008. 15:53 h
Нису се ни опирали хапшењу, пошто је истрагу званично спроводио Ватикан, а они су папи били одани у потпуности...
Milojica - 17.12.2008. 06:31 h
zapravo masoni su staraji od njih...i u to vreme su bili veoma povezani...
inače postoje i danas redovi tempalara...
=>
nikolav - 26.12.2008. 20:13 h
I šta rade? Čuvaju lokaciju Svetog Grala?
gost_SPON - 28.12.2008. 06:52 h
taj red je do danas uspeo da opstane i iz ilegale kontrolise ogroman deo sveta,a vatikan ga smatra vrlo opasnim po hriscanstvo jer sa svojim teorijama opovrgava glavna hriscanska ucenja
gost_Bigi - 14.01.2009. 06:35 h
Da li je blago koje su sakrili do danas pronadjeno?
nishizawa - 14.01.2009. 07:11 h
Бог Свети само зна да ли су га уопште сакрили. У сваком случају, то је небитно за оно чиме се овде бавимо.
=>
gost_nikolav - 13.02.2009. 05:14 h
Ne mogu da se ulogujem na svoj nalog, ali mogu da častim ponovo!!!
gost_osama bin laden - 13.02.2009. 04:51 h
koga sam castio pivo,ALAHU EKBER.
gost_rajko - 05.03.2009. 13:26 h
interesantno
gost_vitez templar - 14.04.2011. 13:08 h
Mala dopuna na izreceno u gornjem delu teksta.

Teplarski red se odrzao do danas, sve monarhije u Evropi su clanovi templarskog reda, a nezvanicno pravilo je da kralj ne moze da postane monarh u Evropi ukoliko nije clan reda.

Danasnji templari su obrazovani ljudi koji su se u dosadasnjem životu pokazali kao istaknuti pojedinci društva. Služe svom redu i državi, trude se da unaprede odnose i pomognu kako pojedincima tako i većim grupama ljudi. Jedna veoma bitna činjenica je da su templari zvanično podržali Republiku Srbiju u svojoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije.

Najbolje je da pročitate malo na netu šta su i ko su današnji templari, u Evropi postoje porodice čiji su članovi viševekonvi članovi reda.

Tu sam da probam da odgovorim na sva Vaša pitanja, opšte je poznato da su Vam pitanja u životu zagarantovana, ali ne i odgovori !!!