vrh dno
Studentski kamp Dan Dunava

Studentski kamp "Sačuvajmo Dunav"

Po drugi put na Velikom ratnom ostrvu

14.07.2008.
60 studenata sa 11 fakulteta ove godine, po drugi put, učestvuje u studentskom kampu «Sačuvajmo Dunav» u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola sistema u Srbiji.

Beograd 12. jul 2008. – U okviru tradicionalne proslave međunarodnog Dana Dunava na Velikom ratnom ostrvu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola sistem u saradnji sa Gradom Beogradom, Fakultetom za primenjenu ekologiju Futura i JKP «Zelenilo Beograd»., ove godine po drugi put organizuje studentski kamp «Sačuvajmo Dunav» na Velikom ratnom ostrvu na temu - uticaj zagađenja vode na životnu sredinu.

Dan Dunava

Kamp će trajati dve nedelje u periodu od 6. do 20. jula, u dve smene po nedelju dana, i ugostiće 60 studenata sa 9 fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu a ove godine i studente Univerziteta u Mariboru koji će kroz predavanja, praktičan rad i zabavu moći da se upoznaju sa različitim aspektima životne sredine i uticaja zagađenja vode.

Kamp će voditi profesori Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, Univerziteta Singidunum, Rudarsko-geološkog fakulteta, Šumarskog, Hemijskog, Tehnološko-metalurškog, Biološkog, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta iz Novog Sada i Fakulteta zaštite na radu Univerziteta iz Niša koji će putem seminara, uzorkovanjima i analizama ekosistema na terenu preneti svoje znanje i iskustvo na mlade i perspektivne pojedince.

Kamp počinje obilaskom deponije Vinča, i ušća reke Bolečice u Dunav, kao jedog od najzagađenijih vodotoka na području grada. Bolečica je istovremeno značajna pritoka Dunava i značajan zagađivač ne samo Dunava već kompletnohg ekosistema duž svog sliva, zbog čega će studentima biti predstavljen plan aktivnosti koje se pokreću radi utvrđivanja ekološkog statusa i uređenja i zaštite područja ušća reke Bolečice u Dunav. Zajedničkim radom tokom trajanja kampa studenti će izvoditi različite analize kako bi izmerili uticaj velikog gradskog naselja na kvalitet vode reke Dunav.

Sacuvajmo Dunav

Za kraj ovog lepog druženja učesnicima kampa "Sačuvajmo Dunav" biće organizovan Aqua party na brodu „Futura“.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode u okviru obeležavanja Dana Dunava, aktivnosti koja se realizuje u svim državama članicama Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR) veliku pažnju posvećuje upravo mladjim naraštajima i studentima, koji će veoma brzo postati nosioci razvoja Srbije. U dobrom partnerstvu sa Coca Cola sistemom, drugim ministarstvima i organizacijama, uz učešće sve većeg broja građana i nevladinih organizacija svake godine promovišemo neophodnost doprinosa svakog od učesnika u ovom procesu, kako bi budućim generacijama obezbedili bar jednake uslove za život kakve mi imamo. Ovaj kamp je pravo mesto da se studenti fokusiraju na pitanja uticaja zagađenja na vode, razvijajući svoju oblast istraživanja, ali takođe poštujući i druge, čime će se na pravi način i kod njih probuditi istraživački duh i doprineti razvoju i širenju svesti o značaju zaštite životne sredine.", izjavio je Aleksandar Prodanović, direktor Republičke direkcije za vode.

Građani i nevladine organizacije, kao i druge organizacije su dobrodošli da se uključe u ovakve aktivnosti koje su pre svega u njihovom interesu. Svako od nas mora pružiti svoj doprinos kako bi budućim generacijama obezbedili bar jednake uslove za život kakve imamo mi. Edukacije mora početi još od vrtića i osnovne škole, kako bi se razvijala svest o značaju zaštite životne sredine

"Kao i svaki pojedinac na planeti, svetski lider u proizvodnji bezalkoholnih pića Coca-Cola zavisi od vode i njenih ekosistema, kako bi živela i opstala. Odatle Coca-Cola sistem i oseća dužnost da se kao društveno odgovoran građanin ponaša prema upotrebi ovog neprocenjivog resursa. To se posebno odnosi na način na koji se upravlja vodom, počev od konstantnog smanjenja njene upotrebe iz godine u godinu do tretiranja otpadnih voda do nivoa adekvatnog da podrži normalan život riba i ostatka rečne flore i faune", izjavila je menadžer za komunikacije kompanije Coca-Cola Hellenic, Olja Stojanović.

Da podsetimo, Veliko ratno ostrvo predstavlja zaštićeno dobro, u okviru je zone zaštite prirode i ima karakter specijalnog rezervata. Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda počeo je pripremu projekata zaštite ovog eko sistema. Kao i prethodnih godina i ovogodišnja kampanja za zaštitu jedne od najlepših evropskih reka u Srbiji ima za cilj da podigne svest o značaju Dunava za život i budućnost 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu, ali i apeluje na građane da se odgovorno ponašaju prema jednom od najznačajnijih ekosistema u Evropi. Iz godine u godinu kampanja je sve obimnija i obuhvata značajno veći broj učesnika, a ovogodišnja platforma razvija kako ekološki, tako i edukativni i kulturološki aspekt.

U cilju unapređenja zaštite i očuvanja Dunavskog basena, Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR), kompanija Coca-Cola i njen najveći evropski proizvođač Coca-Cola Hellenic ozvaničile su partnerstvo početkom juna 2005. godine. Ugovorom je predviđen širok spektar aktivnosti koje će biti preduzete kako bi se podigla svest javnosti i podržali projekti na zaštiti reke u zemljama u kojima Coca-Cola Sistem posluje. Ovo je samo jedan od načina kojim Coca-Cola ne samo da podržava, već konkretnim aktivnostima na zaštiti i veličanju ekosistema Dunava, pokazuje svoju posvećenost očuvanju životne sredine i racionalnoj upotrebi vodenih resursa.

Pogledaj još...
 • 1411-00.jpg

  29. jun - Dan Dunava

  30.06.2009.
  Dan Dunava je ove godine pored Beograda proslavljen i širom Srbije brojnim manifestacijama koje su posvećene očuvanju dunavskog basena.
 • 1384-00.jpg

  29. jun - Dan Dunava

  10.06.2009.
  Ovogodišnju proslavu obeležiće niz aktivnosti kulturno-umetničkog sadržaja za najmlađe i za one malo strarije.
 • 888-00.jpg

  Centralna proslava Dana Dunava

  30.06.2008.
  Čišćenjem skoro dva kilometra obale Dunava, nizom edukativnih radionica praćenih zabavno-umetničkim programima, centralna proslava Dana Dunava skrenula pažnju javnosti na ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.