vrh dno
Centralna proslava Dana Dunava Dan Dunava

Centralna proslava Dana Dunava

Obeležena nizom manifestacija u našem glavnom gradu

30.06.2008.
Čišćenjem skoro dva kilometra obale Dunava, nizom edukativnih radionica praćenih zabavno-umetničkim programima, centralna proslava Dana Dunava skrenula pažnju javnosti na važnost očuvanja najvažnijeg evropskog ekosistema

Beograd, 29. jun 2008. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode, JVP ''Srbijavode'', grad Beograd uz partnerstvo sa Coca-Cola sistemom obeležili su u nedelju, 29. juna, međunarodni Dan Dunava. Dan posvećen jednoj od najvažnijih evropskih reka u Beogradu je proslavljen nizom manifestacija i aktivnosti održanih u prepodnevnim časovima na zemunskom keju, a u popodnevnim časovima na Kalemegdanu. U akciji čišćenja obale Dunava, u organizaciji Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JVP ''Srbijavode'', kao i nadležnih komunalnih službi JKP ''Zelenilo-Beograd'', JKP ''Gradska čistoća'', JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, a uz pomoć Coca-Cola volontera i volontera iz Narodne kancelarije i Toyote,  očišćeno je skoro dva kilometra obale Dunava kako bi se ulepšao prostor na kojima mnogobrojni građani provode svoje vreme i skrenula pažnja da svako svojim malim doprinosom može učiniti mnogo za očuvanje Dunava.  

Dani DunavaPrepodnevna proslava na Zemunskom keju, na bini kod restorana Venecija, bila je namenjena prvenstveno najmlađim naraštajima. Razdragane mališane, među kojima i decu ometenu u razvoju iz udruženja „Naša deca“, je sve vreme zasmejavala i animirala grupa akrobata koja je kroz igru i smeh uvela decu u niz umetničkih radionica. Dan Dunava, kao manifestacija tradicionalno posvećena edukaciji najmlađih, obeležena je predstavom za decu „Zunzarina palata na Dunavu“, ali i radionicama posvećenim očuvanju naših voda i merama u zaštiti najvažnijeg resursa na planeti koje je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola sistem.

Popodnevna proslava na Kalemegdanu počela je predstavljanjem izložbe starih, ručnih zanata, kao i drugih umetničkih radova. Posetioci su bili u prilici da vide izložbu „Srbija-Dunavski sliv“, proslavljenog umetnika – fotografa Dragoljuba Zamurovića, koji je izložio radove inspirisane lepotama koje je pronašao u dunavskom basenu. Takođe, modernistička vizija uređenja priobalja mladih arhitekata Beograda i Rima predstavljena je kroz izložbu «Gradovi, reke, obale/Rim-Beograd». Na više Coca-Cola punktova priređene su radionice za decu i omladinu o važnosti reciklaže i očuvanja Dunava, a na svakih sat vremena posetioci su mogli da obiđu Kalemegdansku tvrđavu i to u pratnji profesionalnih turističkih vodiča.

Dan Dunava

Dragana Milovanović iz Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je na Savskom platou svečano je uručila nagrade za najbolje radove koji su učestvovali na međunarodnom dečjem konkursu Danube Master Art. Ovom prilikom g-đa Milovanović se zahvalila Coca-Cola sistemu na istrajnoj i dugogodišnjoj podršci apelovavši na sve građane, kompanije, udruženja i sve ostale da se prema Dunavu svi zajednički moramo odgovorno ponašati, jer predstavlja jedan od najznačajnih ekosistema u Evropi.

Svi prisutni građani, koji su posetili proslavu posvećenu podizanju svesti o važnosti očuvanja Dunava, imali su priliku da uživaju u muzičkom nastupu etno grupe „Gora“ , kao i koncertnoj izvedbi Filharmonije mladih „Borislav Paščan“ koja je u punom sastavu izvela dela inspirisana kompozicijama na temu Dunava.

Dan DunavaDan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih trinaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti reke Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Dan Dunava je kampanja koja vremenom postaje sve obimnija, uz učešće sve većeg broja partnera, koji iz godine u godinu ulažu nesvakidašnje napore da naš Dunav bude lepši i čistiji.

Pogledaj još...
 • 1411-00.jpg

  29. jun - Dan Dunava

  30.06.2009.
  Dan Dunava je ove godine pored Beograda proslavljen i širom Srbije brojnim manifestacijama koje su posvećene očuvanju dunavskog basena.
 • 1384-00.jpg

  29. jun - Dan Dunava

  10.06.2009.
  Ovogodišnju proslavu obeležiće niz aktivnosti kulturno-umetničkog sadržaja za najmlađe i za one malo strarije.
 • 910-00.jpg

  Studentski kamp "Sačuvajmo Dunav"

  14.07.2008.
  60 studenata sa 11 fakulteta ove godine, po drugi put, učestvuje u studentskom kampu «Sačuvajmo Dunav» u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.