vrh dno
29. jun - Dan Dunava Dan Dunava

29. jun - Dan Dunava

Proslava održana u mnogim gradovima Srbije

30.06.2009.
Dan Dunava je ove godine pored Beograda proslavljen i širom Srbije brojnim manifestacijama koje su posvećene očuvanju dunavskog basena.

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode u partnerstvu sa Coca-Cola Sistemom (Coca-Cola Hellenic i Coca-Cola kompanija) i  Skupštinom grada, obeležili su međunarodni Dan Dunava koji se širom Evrope slavi 29. juna.
 
Beograd je ovaj značajan dan obeležio akcijom čišćenja i pratećim kulturno umetničkim program koji je održan na Zemunskom keju pod motom „Zajedničke vode – zajednička odgovornost“. Akcija za cilj ima edukaciju i ukazivanje na važnost individualnog doprinosa u očuvanju najlepše evropske reke.
 
Od 15. do 28. jula, na Velikom ratnom ostrvu, u saradnji sa  Fakultetom za primenjenu ekologiju „Futura“ biće organizovan, treći po redu, ekološki kamp «Sačuvajmo Dunav» za 40 studenata univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Banja Luci. Tokom dve nedelje, studenti će se na praktične načine i putem predavanja upoznati sa značajem vode i vodenih eko sistema za očuvanje životne sredine. 
 
Dan Dunava je ove godine pored Beograda proslavljen i širom Srbije brojnim manifestacijama koje su posvećene očuvanju dunavskog basena. 
 
Centralana manifestacija proslave Dana Dunava obeležena je celodnevnim aktivnostima u Novom Sadu. Izložbe radova dece Eko vrtica „Maslačak“na temu Dunava i starih rezglednica toka Dunava „od Izvora do ušća“ organizovana je na kupalištu Štrand. Udruženje građana „Tračak“ istovremeno je predstavilo projekata„Lepi, plavi Dunav“, edukativnog karaktera, uz prodaju platnenih vreća, izložbu transaprenata (strašila) napravljenih od plastičnog otpada i prigodan performans. Najbolje idejno rešenje za postavljanje pokazivača upozorenja odbrane od poplava na Dunavu nagrađeno je za vreme manifestacije i postavljeno na novosadskom keju, a predstavljena je i knjiga Srbija - Dunavski sliv Dragoljuba Zamurovića i postavljena izložba Brodovi na vodi Mlađana Bakrača. „Vode Vojvodine – Regata 2009“ ploviće Dunavom do početka jula. 
 
Manifestacija proslave Dana Dunava obeležena je celodnevnim aktivnostima na nekoliko punktova u Donjem Milanovcu aktivacijama za sve ljubitelje Dunava. Dečiji dunavski karavan je u ranim jutarnjim časovima krenuo ka gradskoj plaži, gde su u Dunav pušteni brodovi od papira, i izloženi radovi kreativne radionice „Brodovi ljubavi, mira i prijateljstva“ i dečije ustanove „Marija Munćan“. Proslava je nastavljena likovnim radionicama, priredbama i karnevalskim nastupima najmlađih, a održana je i izložba radova „Dunav – moje more“ i „I kamen ima dušu“. Proslava Dana Dunava je završena prijateljskom utakmicom petlića „Poreč“ – „Dunav“, ekipa simbolično sastavljenih kao susret dve reke, Dunava i Porečke reke, koja se uliva u Dunav. 
 
Tradicionalnom manifestacijom „Veseli spust 2009“ na Ibru, Dan Dunava je obležen i u Kraljevu. Kao i prethodnih godina, grad na Ibru je i ove godine ugostio brojne goste iz cele Srbije i regiona, koji su oprobali svoje veslačko iskustvo najrazličitijim plovnim sredstvima, iskazujući svoju strast prema reci.
 
I Pančevo se priključilo manifestaciji, i to centralnom proslavom obeležavanja stogodišnjice postojanja Kula Svetilja. Prateći program počeo je otvaranjem izložbe fotografija „Jubilej naših bisera Dunava” u Kulturnom centru u Pančevu, u prisustvu predstavnika Dunavske turističke komisije iz Beča i predstavnika 14 podunavskih i evropskih zemalja.  
 
Čišćenjem priobalnog pojasa Dunava uz smederevsku tvrđavu i brojnim pratećim aktivnostima, Smederevo i Golubac se priključili proslavi Dana Dunava koji ove godine slavi cela Srbija 
Četvrti festival podunavskog folklora, serijal radio emisija „Priče sa Dunava“, program za osobe sa invaliditetom „Odbrana Smedereva“, brojna predavanja iz ekologije, edukativne radionice,  program za osobe sa invaliditetom „Odbrana Smedereva“, brojna predavanja iz ekologije, edukativne radionice, krstarenje Dunavom, samo su neke od aktivnosti kojima su najmlađi stanovnici Smedereva slavili Dan Dunava.
 
Svečanom šetnjom brodova dunavskih kapetana i dočekom motociklista i Kladovo se pridružilo tradicionalnoj proslavi Dana Dunava. U Kladovu, koji svoju snagu crpi iz Dunava, ceo juni mesec je u znaku Dana Dunava, koji su obeležile različite aktivnosti i manifestacije. Promovisan je video-spot "Zlato" Igora Starovića snimljen u ambijentu Đerdapske klisure i kladovskog dela Dunava, a nekadašnji dunavski kapetani koji su pre izgradnje hidro elektrane Đerdap sprovodili brodove kroz Đerdapsku klisuru, okupili su se na svečanoj šetnji brodom i ručku. Doček Asocijacije motociklista Srbije takođe je organizovan u kladovskoj srednjevekovnoj tvrđavi Fetislam na samoj obali naše najveće reke u sklopu Dana Dunava. Manifestaciji su prisustvvali brojni bajkeri iz Srbije, Slovenije, Makedonije i BiH koji nose lepe uspomene iz Kladova sa Dunava. "Ludu noć" začinio je beogradski bend Honky Tonk, koji su muzikom 60-tih upotpunili ambijent.

 

Pogledaj još...
 • 1384-00.jpg

  29. jun - Dan Dunava

  10.06.2009.
  Ovogodišnju proslavu obeležiće niz aktivnosti kulturno-umetničkog sadržaja za najmlađe i za one malo strarije.
 • 910-00.jpg

  Studentski kamp "Sačuvajmo Dunav"

  14.07.2008.
  60 studenata sa 11 fakulteta ove godine, po drugi put, učestvuje u studentskom kampu «Sačuvajmo Dunav» u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ...
 • 888-00.jpg

  Centralna proslava Dana Dunava

  30.06.2008.
  Čišćenjem skoro dva kilometra obale Dunava, nizom edukativnih radionica praćenih zabavno-umetničkim programima, centralna proslava Dana Dunava skrenula pažnju javnosti na ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.