vrh dno
Snowboard (4. deo) Extremecell

Snowboard (4. deo)

Pomoć u kupovini

25.01.2009.
Ako ste prilikom pribavljanja nove opreme za voznju daske na snegu zaključili da su cene previsoke, reći ćemo vam da to ni iz daleka nije dobar izgovor da se ne okusate u tom sportu.


VRSTE BORDOVA
freestyle, alpin (race), all- round, freeride, freecarve

DUZINA I ŠIRINA BORDA
Dužina se obično bira u zavisnosti od težine vozača, ali generalno, bord mora da seže do brade, odnosno ociju. Fizika kaže da duže daske obezbeđuju bolju stabilnost na pravcu pri većim brzinama, a šire veću stabilnost. Kraće i uže daske omogućavaju brže prenošenje težine sa jednog ruba na drugi, a time i veću okretnost. No, brojni proizvođači već nude manje iskusnim vozačima snouborda i tabele sa razvrstavanjem svojih modela po klasama.
    
 
VEZOVI I CIPELE
Prilikom kupovanja borda za sneg moramo odabrati i odgovarajuće cipele i vezove. Odluka, naravno, zavisi od stila vožnje, odnosno od vrste snouborda. Postoje meke cipele koje su obično malo udobnije jer su napravljene od kale iIi od gume, a njihova prianjanje regulišemo zatezanjem veza. Uz njih idu meki vezovi sa kaiševima koji omogućavaju pokretljivost neophodnu za skokove i bravure. Ta kombinacija, naravno,odgovara daskama "freestyle", Ako vas malo više privlači brzina, moraćete da se odlučite za tvrde cipele. One su veoma nalik na skijaške, ali omogućavaju malo bolju regulaciju tvrdoće i nagiba. Uz tvrde cipele idu i tvrdi vezovi, napravljeni od plastike i metala koji dopuštaju samo minimalna pomeranja ali i mnogo bolju kontrolu i vodljivost daske. Svakako, ne smete zaboraviti da izaberete odgovarajuću dasku.
 
A da biste noge pričvrstili za bord, trebaće vam i vezovi. Većina ih je po obliku veoma slična, a čine ih osnovna ploča i kaiševi za zatezanje. Za razliku od vezova koje viđamo na alpskim skijama, ovi vezovi prilikom pada i kotrljanja po snežnim padinama ne omogućavaju da se vi i vaš bard za sneg odvojeno kotrljate, ali, naravno, onda kada to poželite, noge možete da odvojite od daske. Prvenstveno zato da biste na ravnim površinama jednom nogom mogli da se odgurujete. Nešto savršeniji vezovi umesto osnovne ploče imaju šine što znači da cipelu uglavljujete neposredno na bord i time postižete veću sigurnost i kontrolu u krivinama.

 
Trebaće vam i cipele. "Prave" su one koje kao da su naduvene, izdržljive, u kojima vam noga izgleda neverovatno mala. Napravljene su od različitih materijala: od najkvalitetnijih, koji danas preovlađuju u svetu, pa sve do dobre stare kože. Kad ih kupujete, vodite računa da budu za jedan broj veće od obuće u kojoj ste stigli do radnje.
Ako ste prilikom pribavljanja nove opreme za voznju daske na snegu zaključili da su cene previsoke, reći ćemo vam da to ni iz daleka nije dobar izgovor da se ne okusate u tom sportu. U većini skijaskih eentara oprema se može iznajmiti (za novac, naravno), a ne smemo zaboraviti ni na mogucnost nabavke ili kupovine polovne opreme. Sigurno ćete naći ono što će odgovarati kako vama tako i vašem novčaniku, i to najpre u specijalizovanim radnjama.

Bez obzira na to kako ste došli do opreme, važan je vaš osnovni položaj na bordu. Većina ljudi jezdi belim padinama sa levom nogom napred, a postoji i šačica onih koji zagovaraju stil "goofy", kada je desna noga napred. Ako na to niste mislili ranije, onda ćete sigurno morati to da uradite u trenutku kad vam na dasku budu stavljali vezove. A kako to da ustanovite? Jednostavno! Zamislite da trčite za nekim koga hoćete da spotaknete. E, sad se zapitajte još samo kojom nogom ćete to uraditi.
    
 
Tako, rešili smo još jedan problem. Vreme je da krenemo na sneg. Prvo, cipelu "prednje" noge kaiševima pričvrstite za dasku tako da su prsti okrenuti prema jednom, a peta prema drugom rubu borda. Ako ste na ravnoj površini i želite da se odgurnete, morate to da uradite kao da ste na skejtbordu, odnosno nogom koja nije pričvršćena za dasku. Kada stignete do nizbrdice, pričvrstite i drugu nogu na dasku i blago se odgurnite. Nikada nemojte smetnuti s uma da morate biti licem okrenuti u smeru spusta! Ruke ispružite ispred sebe, težiste spustite malo niže (savijte kolena) i na početku ne budite previse zahtevni. Pre svega, pazite da vam se prednji ili zadnji deo borda ne zabija previše u strminu je upravo to je naječšći uzrok padova.
    
Bord "uterajte" u krivinu krećući se napred / nazad, odnosno naginjući se prema levom ili desnom rubniku čime kontrolišete i brzinu. Zaustavljanje je veoma slično zaustavljanju na klizaljkama. Sa obe noge zauzmite pravougaoni položaj u odnosu na padinu i klizeći pokušajte da se zaustavite. Bez pada, nadajmo se. Oslobodite zadnji vez i izvucite nogu, odgurajte se do žičare i ponovo napadnite strminu.
    
Mami vas, zar ne? Ako još nikada niste stali na snoubord a rado biste to učinili, za prvi put je možda najbolje da odete do najbližeg skijaskog terena, da tamo iznajmite opremu i pri tom bez razmišljanja doplatite i za časove. Verujte, iako trošak toga dana možda neće biti mali, napredovaćete mnogo brže i na kraju dana već ćete moći da procenite da li je to sport koji će vas oduševljavati i narednih zima, kao i koja daska bi za vas hila najpogodnija. Dakle, zategnite kaiševe (one na dasci, naravno) i samo napred!

Nikola Karaklajić

Pogledaj još...
 • 1222-00.jpg

  Alpske skijaške discipline

  30.01.2009.
  Prosečne brzine se kreću između 80 i 110 Km/h. Velike brzine, opasne zbog padova, smanjuju se postavljanjem odgovarajućeg broja vrata. ...
 • 1219-00.jpg

  Snowboard (3. deo)

  22.01.2009.
  Upišite kurs u nekom od ski centara i isprobajte nešto novo. Zbog ove daske mnogi su već napustili tradicionalni način ...
 • 1215-00.jpg

  Snowboard (2. deo)

  18.01.2009.
  Bežeći od pritisaka koje donosi profesionalni sport sa svim pravilima, ograničenjima, kontrolom i ocenama, u poslednje vreme sve je popularniji ...
Komentari
^stinky9 - 26.01.2009. 07:32 h
Fino i detaljno objashnjeno...mada bolje da kazhesh umesto kupovine da ima iznajmljivanje borda, jes da moz da se desi da ne nadjesh velicinu mada to je retko!
Sve u svemu jeftinije nego qupovina!
Meni zao sto ove godine nisam ishao na nequ planinu...a sad se sve otopilo!
gost_Ivana989 - 20.10.2009. 07:46 h
Objasnjeno u fullu, obzirom da bih tek trebala da stanem na board. Tnx
gost_board - 16.04.2013. 01:56 h
Treba mi pomoc nekog malo iskusnijeg od mene,

nasao sam na eBay Shops prodaju snowboarda set pa mi treba pomoc oko kupovine koji je bord naj bolji, evo adrese

http://stores.ebay.de/boarders-world-boards-and-more/Snowboard-Sets-/_i.html?_fsub=2253121017&_sid=52687667&_trksid=p4634.c0.m322