vrh dno
Jug Radivojević Intervju

Jug Radivojević

Strah od nevinosti

20.05.2008.
Konstantnim stvaralačkim radom mi svojim predstavama podsećamo ljude na smisao, lepotu i radost života

Jug Radivojević (36), pozorišni reditelj i asistent na Katedri za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu za 14 godina profesionalnog rada režirao je 80 pozorišnih komada koji su osvojili impresivan broj stručnih nagrada, a ove sezone na scenama u Srbiji igra se preko 70 njegovih predstava, većinom u Beogradskim pozorištima..
Ovih dana u žiži javnosti Jug se našao zbog dve predstave, obe rađene u produkciji pozorišta „Boško Buha“.

Pozorišna predstava „Krčmarica Mirandolina“ u režiji Juga Radivojevića trijumfalno je pobedila na festivalu „Dani komedije“, a komad „Instant seksualno vaspitanje“, takođe u režiji Radivojevića i produkciji pozorišta „Boško Buha“, uvršten je u selekciju Sterijinog 53. pozorja, našeg najrenomiranijeg pozorišnog festivala.

Čestitamo na nagradi na „Danima komedije“ i na uspešnoj sezoni. Kako reagujete na činjenicu da je publika u Jagodini predstavu „Krčmarica Mirandolina“ ocenila ocenom 4,88, što je najveća ocena u dugoj istoriji ovog festivala?

Fenomenalno! To je rezultat koji će ostati zabeležen u analima jednog od naših najznačajnijih festivala. To zaista imponuje, jer su na „Danima komedije“ kroz njegovu istoriju, učestvovali, recimo od čuvene „Bube u uhu“ Ljubiše Ristića, koja je 1972. otvorila festival, preko Belovićevog „Dunda Maroja“, Mijačevih „Rodoljubaca“ i drugi naslovi i reditelji visokog renomea. To mi govori da smo mi napravili predstavu koja je sa jedne strane bila veoma prijemčiva publici, a sa druge strane je potvrdila ono što mi piše u obrazloženju Godišnje nagrade „Boško Buha“, a piše da sam uspeo da spojim ono što je naizgled nespojivo – da napravim prijemčiv, zabavan komad sa umetničkim pretenzijama koje su i ostvarene.

Rekla bih da je logično da zaista dobar komad bude i popularan kod publike, jer ona ume da prepozna i oseti kvalitet?

Nije lako. Ja to mogu da kažem jer je moja poslednja režija, takođe u pozorištu „Boško Buha“, komad „Instant seksualno vaspitanje“ moja osamdeseta režija. Radio sam repertoar u kome su podjednako bili zastupljeni komedija i drama, kao i domaći i strani pisci i podjednako klasika i savremeni komadi. Zato imam pravo da kažem da je daleko teže raditi komediju.
Uostalom ti to znaš igrala si u Zvezdara Teatru kao glumac amater, jasno ti je koliko energije treba reditelju, a još više glumcu koji je tek stao na daske.
No da se vratimo temi, napravih malu digresiju, izvini... (smeh)
Kada komediju suočite sa publikom reakcija je direktna i konkretna. Odmah znate da li je komad uspeo i da li je prihvaćen. Nema laži, nema prevare. Kod drame imate mogućnost da mislite kako publika jeste bila malo hladna, ali će ona o komadu razmisliti i kod kuće, pa će da odreaguje sama sa sobom ili sa nekim ko je takođe gledao predstavu...

 

Jug Radivojević

Selektorka „Dana Komedije“ Ana Tasić kaže da je u izboru festivalskih naslova insistirala na kombinaciji društvene angažovanosti i komike, a to znači da nisu dolazile u obzir „čiste zabavljačke predstave“?

„Krčmarica Mirandolina“ je nastala u sezoni kada je večernja scena pozorišta „Boško Buha“ imala komediju del arte kao ciklus. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da tu radim jer je to kuća u kojoj sam već radio, a tu sam imao i svoju prvu profesionalnu režiju 1994. godine, i to su po pravilu bile uspešne i nagrađivane predstave.
Meni je „mirandolina“ bila povod da se ispriča priča o odnosima muškarca i žene – kako uzajamno funkcionišemo, ko tu kome pripada i koliko smo kompatibilni. Kažu da je najinteresantniji rediteljski momenat bio taj što sam ja komad iz epohe premestio na početak 20. veka jer mi je jako ličio na italijanski neorealizam i felinija, na crno – belu kinematografiju.
To je moglo da funkcioniše jer je tema ovog komada koji je pisan pre dva i po veka i kojim smo proslavili 300 godina Goldonijevog rođenja – aktuelna i danas. Pri tom sam imao sjajnu glumačku podelu i odlične uslove rada.

Kako funkcionišu muškarci i žene?

Na prvoj probi sam rekao da ćemo praviti predstavu o ženama, koje su, pa da ne kažem u svakom smislu, ali u generalnom preseku superiornije od muškaraca.
Insistirao sam da napravimo priču koja će biti oda ženi, a ne kritika, jer smatram da je plemenita svaka manipulacija koja od žene ide prema muškarcu. Komad je upravo to pokazao. Mirandolina je uspela u svom naumu zato što je inteligentno biće i zato što je za razliku od muškaraca koji su prvenstveno intuitivni i koji su skloni da reaguju više kroz emociju a manje kroz racio. Žene su te koje reaguju raciom, i to je dokazano i kroz umetnost i kroz život, i koje u svakom momentu znaju šta hoće i kako da se postave i kako da dođu do svog cilja. Za razliku od muškaraca koji su sanjari i prepušteni emocijama...

Predstava „Instant seksualno vaspitanje“ koja je uvrštena u selekciju Sterijinog pozorja provokativna je na sasvim drugačiji način ?

Ja mislim da pozorište treba da nudi provokaciju da bi bilo uzbudljivo, da bi uopšte nekoga zaintrigiralo. Stepenik dalje je uvod u suštinu i uvod u edukaciju, zato što ja smatram da mi treba pozorištem da edukujemo. Pri tom ne mislim da treba da se ponašamo kao učiteljice u školi nego da pravimo predstave koje će pokušati da ljude učine boljim.
Da ih podsete na neka konkretna moralna načela, na neka amoralna, da ih usmeravamo. Vreme u kojem živimo još uvek je veoma košmarno i mislim da je naša misija da stalno protežiramo ljubav, lepotu, humanizam, romantiku, neku vrastu renesanse koja nam je potrebna na svim nivoima.

Jug Radivojević

Da li zaista veruješ da umetnost može učiniti ljude boljim??

Verujem... Konstantnim stvaralačkim radom mi svojim predstavama podsećamo ljude na smisao, lepotu i radost života. Provociramo ih da se makar malo zamisle nad svojim životom i odnosom prema bližnjima.

O čemu govori predstava „Instant seksualno vaspitanje“ ?

Predstava govori o mladim ljudima koji su zapostavljeni. To je komad u kojem nema roditelja. O njima se samo govori. Jedan od likova kaže „Da su nam oni živi i zdravi i što duže odsutni“. A roditelji su u jednoj opštoj jurnjavi za egzistencijom, i ostalim. To je predstava koja govori o mladim ljudima i njihovim prvim seksualnim iskustvima, o tome koliko su oni u stvari neupućeni i koliko su stvari okrenute naopačke. Komad bi mogao slobodno da ima podnaslov „Strah od nevinosti“. Jer danas ismevaju mlade koji su nevini u svakom smislu. A u prvom planu su oni mladi koji su beskrupulozni, promiskuitetni i forsiraju laž i nemoral.
Predstava u svakom delu govori o tom paradoksu.

Da li te je iznenadio poziv za učešće u Pozorju?

Jug RadivojevićTo je divan momenat. Posle ovolikog broja režija i učešća i nagrada na svim pozorišnim festivalima, ja nikada nisam imao predstavu na Sterijinom pozorju. Mislim da je bilo bar nekoliko predstava koje su zaslužile da se tu nađu, ali konačno, veoma mi je drago što je moje prvo učešće na Pozorju vezano uz pozorište „Boško Buha“. Duboko sam uveren da je to pre svega zasluga kvalitetne predstave, a mislim da je bitan momenat i to što je selektor rediteljka Tanja Mandić Rigonat selektorka koja je apsolutno nepristrasna i svoja, što je danas retkost.
Učešće „instanta“ na Pozorju je dragoceno i zato što se radi o jednom izuzetno talentovanom dramskom piscu i jednoj veoma mladoj glumačkoj ekipi...

Da zaokružimo današnju priču... Ovo je definitivno neočekivan poziv, ali dugo priželjkivan i mislim apsolutno zaslužen..

Meni ostaje samo da još jedno čestitam na ovakvom uspehu i naravno, posle festivala očekujem još jednu priču o utiscima?

Zapravo, očekujem nekoga od Vas na samom festivalu 26. maja u Novom Sadu.

Veliki pozdrav TM timu i uspešan razvoj ideje.

Intervjuisala: maryane

Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
snoopuza - 09.07.2008. 02:12 h
Ej Juže Juže ...da te čuje Oto Vajninger ...a tek Dučić ... a tek Krimhilda i Klitemnestra, a tek Izolda...neka. Ja sam te ipak časti sa pet piva, pet pljeskavica i tri gredice mladog luka.
gost_goga i jasa - 09.07.2008. 02:12 h
JuZE dje je Lana
gost_STUDENTI_SPU - 04.11.2011. 00:21 h
E moj profesore...
sramota sa kim vi radite, sramota