vrh dno
Đuka - Lude žene Intervju

Đuka - Lude žene

Beg od neumoljivog točka svakodnevice

01.11.2013.
... beg u muziku je i beg od neumoljivog točka svakodnevice koji samo melje i ako čovek nema neki ventil onda može da bude opasno. A opet, tu je i izazov da pogledaš u sebe i vidiš da li je ostalo nešto od nekadašnje vatre, jer dok ima nje ima i tebe.

Kada nešto radiš, pa prođe dvadesetak godina a ti onda nastaviš sa tim bez ikakvog “kvarnog”, čitaj materijalnog, interesa onda je nesumnjivo reč o ljubavi. Upravo je takva situacija sa grupom Lude žene iz Užica, osnovanom pred dvadesetak godina koja se posle dugog vremenskog perioda reaktivirala, oglasila prvim albumom “Anahronija” a potom drugim koji je naišao na odlične kritike na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. U toku je koncertna promocija tog drugog izdanja, “Armija lavova”, a bubnjar Zoran Đukić Đuka izdvojio je malo vremena da porazgovara na temu benda Lude žene.

 

Nekoliko meseci je prošlo od izlaska “Armije lavova”, vašeg drugog po redu albuma. Sa ove vremenske distance, da li ste generalno zadovoljni kako je sve ispalo?

Generalno smo zadovoljni, ali prokleti čovek uvek nakon izvesnog vremena i uz naknadnu pamet misli kako su neke stvari mogle da budu bolje urađene. Sa ove distance i pošto smo upoznali kako radi Saša Janković, naš producent, verovatno bi sada imali drugačiji pristup, a koliko bi to sve bilo drugačije i da li bi bilo bolje, ne znam. U svakom slučaju, mi smo zadovoljni kako je “Armija lavova” generalno ispala.

Ostvarili ste saradnju sa pomenutim renomiranim producentom Sašom Jankovićem koji je sarađivao sa elitom domaće rock scene, ali i brojnim svetskim zvezdama…

Da i to je jedno golemo iskustvo. Kako u jednom intervjuu reče jedan čovek, sa pametnim i talentovanim ljudima nije teško raditi.

Predlažem da se na kratko vratimo u vreme nastajanja Ludih žena i prvu fazu delovanja benda. Kako je sve počelo?

Sve je počelo iz druženja i iz ljubavi prema Rock'n'Rollu. Mi smo se družili i pre nego što smo napravili bend, bar mi nešto stariji. Slušali smo Stonse, Ramonse, Bitlse, Kridense, Pistolse, Kleš i ostale dobre grupe i nekako je bilo logično i da napravimo bend.

Poznata je činjenica da je Svetislav Basara nadenuo ime, ali nije na odmet da još jednom čujemo detalje…

Basara je jedno vreme svirao sa nama. Bilo je to jedno veoma zanimljivo i veselo vreme za nas. Nama je imponovalo što Bas uopšte hoće da se druži sa nama, a kamoli da svira. Međutim, on je to shvatio ozbiljno, pa je kupio telekastera i tako je počela era Ludih žena. Ne znam da li se ko seća te noći kada je on predložio ime bendu, ali ono čega se ja sećam i što jedino mogu tvrditi je da su to bile jako vesele noći.

Usledila je velika pauza, a nakon višegodišnje hibernacije ponovo su se aktivirale Lude žene, zatim je usledio album “Anahronija”. Šta je to što se izmenilo vezano za sam bend, ali i na muzičkoj sceni tokom godina vaše neaktivnosti i šta vas je motivisalo da opet krenete u akciju?

Dovoljno je što smo stariji dvadeset godina. Mislim da je sama ta činjenica odgovor na prvi deo pitanja. Što se muzičke scene tiče, ona je u isto vreme ogromna, jer usled ekspanzije tehnologije danas svako može da snimi pesmu (nadam se da nema uvređenih), a u isto vreme je i mala, jer se, u principu, vrte isti bendovi. Glavni motiv da se opet upustimo u avanturu zvanu "R'n'R u Srbiji" je dosada i dokazivanje pred samim sobom. Mi svi radimo u privatnom sektoru i beg u muziku je i beg od neumoljivog točka svakodnevice koji samo melje i ako čovek nema neki ventil onda može da bude opasno. A opet, tu je i izazov da pogledaš u sebe i vidiš da li je ostalo nešto od nekadašnje vatre, jer dok ima nje ima i tebe.

Vratićemo se u sadašnjost, a ono što dočekujemo jeste koncertna promocija “Armije lavova”…

Da, koncertne aktivnosti su počele 18. oktobra u Arilju u klubu Haustor, dan kasnije smo svirali u Užicu u Gradskom kulturnom centru, pa 23. novembra u Kragujevcu u klubu Twist i ono što sledi je beogradska promocija u petak, 1. novembra u klubu Akademije 28. Kada pominjem datume, da najavim i koncerte u Lazarevcu 8. novembra u klubu Pojilo (svaka čast na imenu) i subotu, 9. novembra u Kosovskoj Mitrovici. Postoje dogovori za još nekoliko svirki, ali čekamo datume. U principu, sviramo gde god nas pozovu ili sami to uradimo.

Kakvi su planovi posle završetka turneje? Može li se očekivati novi album u skorije vreme?

Nekih odre]enih i striktnih planova nemamo, jer moram da priznam da mi je planiranja i rokova preko glave. Sigurno ćemo do Nove godine probati da održimo još nekoliko koncerata, a nakon januarskih čarolija mislim da će se raditi novi spot. Što se tiče novog albuma, pesama ima, ali nećemo žuriti.

Intervju by Kinasky

Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
gost_candy shop - 23.12.2013. 12:43 h
tko je ova spodoba?