vrh dno
Garry Burgman - Gimp Intervju

Garry Burgman - Gimp

Život rokenrol nomada

15.10.2013.
Presrećan sam zbog predstojećih koncerata u Srbiji. Nadam se da će publika užvati u onome što radimo i da će pamtiti naše zajedničke koncerte sa bendom Lude žene.

Garry Burgman je britanac zaljubljen u Srbiju. Rokenrol nomad je dobra definicija za njegov život, jer Garry obožava da putuje po svetu i stvara i svira sa različitim muzičarima. U Srbiju se zaljubio pre nekoliko godina, a u više navrata ovde je i snimao zajedno sa cenjenim producentom Sašom Jankovićem. Svirao je i svira u puno bendova, pa se često ne može setiti imena svih, a trenutno je veoma angažovan oko benda Gimp u kome su osim njega i poznati beogradski muzičari. Upravo sa Gimpom održaće turneju u Srbiji (18.10. Arilje, 19.10. Užice, 23.10. Kragujevac, 01.11. Beograd) zajedno sa grupom Lude žene iz Užica za koju ima samo reči hvale.

Uskoro dolazite u Srbiju da održite mini turneju. Ovo vam nije prvi dolazak ovde. Kakve impresije imate iz Srbije i kako ste prvi put došli ovde?

Prvi put sam došao na odmor, a baš tada su neki moji prijatelji imali koncert na Kalemegdanu koji je bio mnogo veći nego što su očekivali, pa su me pitali da im budem tour menadžer tada. Tada sam upoznao i producenta Sašu Jankovića, koji je u to vreme živeo u istom gradu u Engleskoj u kome ja živim, ali se nismo poznavali. Čim smo se vratili u Brajton dogovorili smo sastanak i od tada intenzivno sarađujemo. Inače, obožavam Srbiju! Uvek se odlično provedem i upoznam mnogo novih prijatelja. Osim što snimam u Beogradu, volim da putujem po čitavoj zemlji i posećujem nova mesta.

San svih muzičara iz Srbije jeste da sviraju u Engleskoj, a vi iz Engleske dolazite u Srbiju da svirate...

Da, u pravu si, san svih muzičara jeste da sviraju u Engleskoj, to sam čuo i u Srbiji, ali i drugim zemljama. Dok sam živeo u Australiji svi koji su imali bendovi smatrali su se uspešnima nakon nastupa u Engleskoj. Svirao sam u raznim zemljama sa raznim bendovima i to me je uvek činilo srećnim, pa tako i kad sviram i u Srbiji. Idem gde god postoji interesovanje za bend, a razlog više je beg od engleskog oblačnog vremena.

Dugo godina se bavite muzikom. Da li vam je sviranje jedino zanimanje i čime se još bavite u svom životu?

Sve zavisi od trenutka. Ponekad, da tako kažem, sviram puno radno vreme, a nekada radim i druge stvari koje su često u okvirima muzičke industrije. Gotovo je nemoguće da imam dobar posao gde bih rekao da moram biti odsutan neko vreme, što je često i dva meseca, pa onda da se vratim na posao i kroz nekoliko dana opet na turneju. Poslodavci jednostavno to ne prihvataju.

Možete li se vratiti u prošlost i sa nama podeliti šta vas je motivisalo da postanete rock muzičar?

Kao vrlo mlad sam na televiziji video Wizzard dok su izvodili „Ball Park Incident“ i tog momenta nisam znao šta je to zapravo, ali sam i ja želeo isto da radim. U četrnaestoj godini roditelji su mi kupili akustičnu gitaru, ali majka je insistirala da idem na univerzitet i govorila da muzika nije posao za mene. Motivacija? Dobro pitanje! Obožavam gitare i volim kreativnost. Imam osećaj kao da nemam izbor, već da moram to da radim, a još ako se ljudima sviđa to što radim onda sam veoma srećan.

U isto vreme imate nekoliko bendova, a takode ste i ranije svirali u nekoliko bendova. Trenutno je aktuelan Gimp – kako je nastao ovaj bend? Koji su to bendovi u kojima još svirate i u kojima ste pre svirali?

Ogroman je spisak bendova u kojima sam svirao, pa ću pomenuti samo neke. Sa Gimpom koji je, kao što kažeš, sada najaktuelniji snimao sam u malom pozorištu u Rudniku na predlog Saše Jankovića. Jovan Šatrić je svirao bubnjeve, Miki Babić bas gitaru, a JB (ex- The Preachermen) je došao iz Stoklolma da odsvira gitaru na našem prvom albumu. Nakon tog snimanja pristupio sam bendu Long Tall Texans u kome je sviranje oduzimalo dosta vremena, pa sam u to vreme bio slabije posvećen Gimpu. Pre oko godinu dana počeo sam snimanje sa Sašom, Jovanom i Mikijem, kao i Juan Carlosom iz benda The Quakes koji takođe svira bubnjeve. Neke tada snimljene pesme objaviće bend po imenu Alien Invasion Fleet, a pojedine će se naći na novom albumu Gimpa. Na turneji u Srbiji koja uskoro sledi pošto su Miki, koji sada živi u Berlinu a trenutno u Brazilu ima ulogu filmskog snimatelja zvuka, i Jovan puno zauzeti sa Gimpom će svirati bubnjar Igor Bulović, na basu će biti Aleksandar Šišić, a za drugom gitarom Radovan Cile Cicvarić iz benda Lude žene. Vuk Miljuš koji je trebao da svira gitaru na tim nastupima je zauzet, pa nam je Cile izašao u susret i pristao. Igor je inače svirao perkusije i odradio par pratećih vokala na nedavnim snimcima Gimpa, a Aca Šišić je svirao bas na nekim pesmama još jednog mog benda po imenu Cheesburger. Velike su šanse da i Cheesburger sledeće godine, kada ćemo objaviti novi album, održi nekoliko nastupa u Srbiji. Gimp ima fleksibilnu postavu, jer nisu svi članovi uvek u mogućnosti da mu se posvete.

Rekli ste da volite kreativnost, te ste osim sviranja i veoma dobar autor. O čemu se najčešće radi u vašim tekstovima, koje teme vas zanimaju?

Hvala na komplimentu. Zaista uživam u pisanju pesama, kako za svoje bendove tako i za druge bendove i izvođače. Inspiracija za pesme dolazi sa svih strana – prilikom slušanja razgovora ljudi na ulici, dok čitam knjigu... zaista sa svih strana navire. Ne težim da pišem o sebi, više sam voajer – vidim nešto a onda na osnovu toga stvaram. Long Tall Texans sviraju jednu moju pesmu „I hate myself“ i uvek me Mark, pevač i basista, nasmeje jer je na njegovom licu uvek prisutan osmeh, nekako mu baš i ne priliči da peva „I hate myself“. Za Mikija sam napisao pesmu „I fell in love for a day“ dok je bio kod mene u Engleskoj. Posle svakog izlaska i vraćanja u stan pričao mi je da je video lepu žene. Svakog dana je bilo isto, ali sa drugom ženom, pa me je ta zaljubljenost na jedan dan inspirisala da napišem pesmu.

Koncerti sa Gimpom su najavljeni, šta vi ocekujete od njih, a šta to publika može očekivati od vas?

Presrećan sam zbog predstojećih koncerata u Srbiji. Nadam se da će publika užvati u onome što radimo i da će pamtiti naše zajedničke koncerte sa bendom Lude žene. Očekujem da uložimo puno energije tokom naših svirki pre Ludih žena, a onda da se opustimo i popijemo dok uživamo u njihovom nastupu. Set lista će biti sastavljena od pesama sa prvog albuma, „El Cahon to Kalenic“, zatim nekoliko pesama sa nadolazećeg albuma nazvanog „The Eternal Truths of Dr Hook“, a možda i nekih još pesama koje još uvek nismo snimili. Uskoro stižem u Srbiju, pa ću se sa momcima sve dogovoriti. Pretpostavljam da ćemo svirati više brže pesme.

Hvala na odgovorima i želim srećan dolazak u Srbiju...

Puno hvala na pitanjima. Siguran sam da će i sada biti nezaboravan provod u Srbiji.  

Intervjuisao: Kinasky

Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.