vrh dno
Mašta Bašta Intervju

Mašta Bašta

U susret ATTIC NIGHT festivalu na BELEF-u

26.06.2013.
Smatramo da su naše pesme plod bremena sadašnjosti, koju delimo u lepim i teškim trenucima.

Treći bend koji vam predstavljamo - nastupiće prvi na ATTIC NIGHT festivalu. Obećali su nam premijerno izvođenje nove pesme i pregršt dobrih vibracija, kao što je to uvek slučaj kada na scenu stupi Mašta Bašta. Ovo je priča o njima i svirci koja vas čeka 29. juna u dvorištu Pete.


Više datuma, čak i godina (2008, 2009, 2005…) se pominje kao tačno vreme kada ste se okupili i počeli da svirate pod imenom Mašta Bašta. Kada je to stvarno bilo i ko je činio prvu postavu benda?

Prva proba benda je bila 16. oktobra 2005. godine. Iako je ime došlo ubrzo, tadašnji prioritet nije bio koje će ime bend da nosi, već kojim će putem, sa kojom idejom, sa kojim konceptom i u kom pravcu će bend da krene...

Prva zvanična i nezaboravna svirka bila je 3. Juna 2006. na čuvenoj Akademiji.

Da li se postavka menjala tokom godina, kako se vaša muzika menjala sa novim članovima?

Od gore navedenog datuma do danas, kroz postavu, prošlo je mnogo ljudi. Mnogo se njih oprobalo u izazovima koji su stajali ispred benda, i tako, davajući svoj maksimum, formirala se i muzika benda koju danas poznajemo. Kako je vreme prolazilo, izazovi su bili veći, očekivanja viša, postava kvalitetnija.

Dugo su vas opisivali kao mlad i perspektivan, čak i najperspektivniji reggae bend kod nas.  Kada i kako se to PERSPEKTIVAN prevazilazi - prvim singlom, albumom, spotom…?

Mukotrpnim radom, strpljenjem, i velikim žrtvovanjem. Takođe i doslednošću, iskrenošću, posvećenošću i odanošću. Singl, spot i album predstavljaju samo usputni trijumfi na putu istrajnosti…

Reggae muziku često doživljavaju ljudi kao veselu, poletnu muziku, ali ona nije samo to, kroz nju mogu da se provuku i tužne teme, i nešto mračniji tekstovi, i neki melanholični tonovi. Čini se da vi imate njene obe strane u svojim pesmama. Kako one nastaju, ko piše tekstove, muziku...?

Muzika u Bašti nastaje tako što Jovan Knežević, pevač i tekstopisac, odgovara na zadatu muziku, ili tako što bend muzikom odgovori na temu zadatu pesmom. Smatramo da su naše pesme plod bremena sadašnjosti, koju delimo u lepim i teškim trenucima.

Kako je protekao dan na snimanju ATTIC Session-a?

Tom danu je predhodilo nekoliko dana pripreme. Poziv od strane ATTIC-a smo shvatili veoma ozbiljno, i počastvovani time, dali smo svoj maksimum. Ekipa iz ATTIC-a je svoj deo posla odradila vrlo profesionalno, samim tim i nama olakšala naš deo posla. Siguran sam da je bilo obostrano zadovoljstvo.

Uskoro ćete nastupiti na ATTIC night-u, koji će biti održan dve večeri za redom u okviru BELEF-a, šta nam spremate za tu prigodu?

Svi dobro poznajemo tradiciju BELEF-a i njegov dugogodišnji kvalitet programa. S’ obzirom da nam je ta prilika ukazana preko ekipe iz ATTIC-a, činimo sve da opravdamo sva očekivanja. Obećavamo energičnu svirku, odličan zvuk, pesme sa albuma, bar jednu pesmu sa ATTIC session-a, premijerno izvođenje nove pesme i sve to propraćeno odličnom letnjom atmosferom na ogromnoj koncertnoj bini u dvorištu V beogradske gimnazije!

Gde ćemo posle toga moći da vas čujemo?

Posle ATTIC night-a, Maštu baštu možete slušati 6. juna u Obrenovcu kao i 14. jula na EXIT festivalu u Novom Sadu i to na Positive vibration reggae stage-u.

Šta dalje? Leto ide, spremate li nove pesme i nastupe ili ćete napraviti letnju pauzu?

Nastavljamo da radimo kao i do sada. Biće tu sigurno još svirki i dešavanja, tako da, za Maštu Baštu, nema letnje pauze!

Hvala puno na razgovoru!!!

Nema na čemu, naše je zadovoljstvo! :)
Vladimir Budimirović

Intervjuisala: Snežana Ristić - Ateh
Video: ATTIC Sessions
Fotografije: Mašta Bašta

Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.