vrh dno
Milan B. Popović Intervju

Milan B. Popović

Uzeti najlepše iz vremena brutalnih dobronamernika

31.05.2010.
... Na kraju, nakon tri godine kreativnog i svakog drugog truda, i mog i svih ovih umetnika, sve je ispalo kako treba. CD kompilacija "Vreme brutalnih dobronamernika" je ugledala svetlost dana.

Ova 2010. godina počela je jako lepo za pesnika i jednog od najaktivnijih saradnika našeg sajta Milana B. Popovića. U martu mesecu objavljena je CD kompilacija pesama rock i metal bendova sa stihovima iz njegove poslednje knjige pesama "Vreme brutalnih dobronamernika". Istoimena projekat okupio je 18 sjajnih mladih, ali i iskusnih, imena domaće rok i metal muzike i, kao što je bilo očekivano, izazvao odlične reakcije kod ljubitelja i pisane i otpevane reči. Sada, kada su se utisci slegli, pričamo sa Milanom B. Popovićem i predstavljamo vam ovaj izuzetan projekat, ovoga puta iz perspektive samog stvaraoca.

Milane, okupiti 18 imena muzičke, ili bilo koje druge scene, oko jednog projekta ne verujem da je imalo lak posao. Međutim, ono što je još fascinantnije je činjenica da je muzičara zainteresovanih za ovu kompilaciju bilo daleko više. Kako je nastala ideja za nešto što je kod nas prvi put urađeno?

Biti u kontaktu sa 70 različitih muzičara i kompozitora sa jedne strane je bilo veliko zadovoljstvo i to je lepši deo priče. Biti u kontaktu sa potencijalnim donatorima kompilacije, taj deo je bio zaista iscrpljujući i nezahvalan posao. Ali, na kraju, nakon tri godine kreativnog i svakog drugog truda, i mog i svih ovih umetnika, sve je ispalo kako treba. CD kompilacija "Vreme brutalnih dobronamernika" je ugledala svetlost dana. I po recenzijama koje svakodnevno dobijamo u medijima širom Balkana, samo se potvrđuje utisak da smo radili i uradili pravu stvar, jedinstvenu na ovim prostorima. Spojili smo savremenu poeziju sa modernom gitarskom muzikom u jednu skladnu celinu.
 
Koliko je tačno bendova i izvođača želelo da se nađe na kompilaciji? Kako se došlo do sjajnog broja 18?  

Više od 18 bendova je želelo da se nađe na disku, svakako. Jednostavno sam bio ograničen tajmingom jednog punog CD-a i nisu svi ušli na kompilaciju, iako su još neke pesme bile završene. Biće prilike da se publikuju i one...

Poeziju je lako recitovati, ali je možda bilo malo teže pojedine delove pesama uklopiti sa muzikom. Kako su birane pesme koje su sada dobile jednu posebnu i lepu dimenziju i da li je neki tekst bar u jednoj reči promenjen zbog lakšeg izvođenja?

Pesme iz istoimene knjige su birali sami bendovi, po njihovom odabiru i želji. Nisam im se mešao u izbor, čak ni u muzički milje i kaput koji su krojili za pesme. Imali su potpunu umetničku slobodu. Mislim da je i njima tako odgovaralo najviše, a i meni je to stvaralo još veće zadovoljstvo prilikom preslušavanja konačnih verzija pesama. Zanimljivo je da su neke pesme poput "Sunca kap" (izvodi sastav "Demether") toliko inspirisale bendove, da su za isti tekst snimili čak tri potpuno stilski različite verzije pesme. Na kraju smo, ipak, morali da se odlučimo za jednu od njih. Tekstovi u najvećem broju slučajeva uopšte nije menjan. Korišćeni su svi stihovi, iako oni, prvobitno, u momentu pisanja knjige, nisu bili pisani za i na muziku. Posebno sam bio uzbuđen kada sam video koliko su oni upotrebljivi u melodijskom smislu. Neke moje pesme su u originalnom izdanju, bile predugačke, prostirale su se na po tri ili četiri strane u knjizi, tako da su iz takvih pesama uzimane samo neke strofe i pojedini stihovi za refren. 

4. Pohvalno i jako lepo je i to što bendovi, ne samo da nisu svi iz Beograda ili bar okoline, već nisu svi ni iz Srbije. Muzički žanrovi su takođe raznoliki, i dok se “Vreme brutalnih dobronamernika“ sluša stiče se utisak da je to presek i pregled cele naše muzičke scene. Da li je to i bila namera ili se sve spontano nametnulo?


Da, bendovi su iz cele Srbije. Iz Beograda, Kragujevca, Novog sada, Petrovca na Mlavi, Zrenjanina, Smedeereva, Pančeva i drugih. Jedan bend, "Heaven rain", je iz Republike Srpske. Ideja o kompilaciji se javila spontano. Tako je, spontano, trajao i rad i sam odabir bendova. Neki bendovi su bili pozvani a neki su se i sami javili sa željom da učestvuju. Na kompilacijskom albumu "Vreme brutalnih dobronamernika" nalaze se legendarna umetnica Aleksandra Slađana Milošević, grupe Alogia, Instant karma, Abonos, Art diler, Backbone, Tales of dark, Broken strings, Atlantida, Disparador, Amaranth, A. R. Club, Heaven rain, Iskaz, Darkshines, Asphalt Chant, Seraphim i Demether. Likovna oprema i dizajn omota rad je akademskog slikara-grafičara, Jakše Vlahovića.Ono što bih volela posebno da naglasimo u ovom razgovoru je da je komilacija izdata u 1000 primeraka i da su svi poklonjeni, što radio stanicama, što tvojim i prijateljima benda. Ni jedan CD nije prodat i to je pokazalo i glavnu poentu svega – ova kompilacija je napravljena za slušanje i uživanje u muzici, ne za prisvajanje bilo kakve materijalne dobiti. Da li je bilo teško izgurati celu priču oko sponzora, novca...?

Iskreno, bilo je teško. Taj deo oko donatora je spao samo i isključivo na mene i ja to najbolje znam. No, pokazalo se da, ipak, postoje ljudi i firme koje prepoznaju originalnu ideju i kvalitet, te se ta, finansijska konstrukcija i zatvorila. U čast muzici i poeziji!  

Pričali smo jednom prilikom i o tome da postoji želja, a i potreba, da se štampa još jedan tiraž kompilacije. Hoće li to biti realizovano?

Hoće, ja verujem da će se to dogoditi već tokom ovog leta. Rok i metal publika je super reagovala na CD i oni to zaslužuju. Do tada, CD kompilaciju možete pronaći na mom sajtu ili je celu skinuti ovde.
 
Kakve su ti povratne informacije? Da li se pesme puštaju na radio stanicama, kako si zadovoljan napisanim recenzijama, i, najbitnije, kako si zadovoljan reakcijom publike, i ti i svi ostali učesnici, naravno?

Naravno da sam zadovoljan. Verujem, i bendovi. Mnogobrojne kritike CD-a su u dobroj meri veoma afirmativne, sa izuzetkom onih malobrojnih, zavidnih i zlonamernih. Jedan od mediskih pokrovitelja kompilacije je i Radio "Beograd 202", te se na njihovim talasima veoma često mogu čuti sve ove pesme i u njihovim muzičkim emisijama dobiti CD na poklon. Medijski prijatelji kompilacije je i "Nocturne muzički magazin", te su i njihovi čitaoci imali priliku da dođu do poklon diskova.

Koji su dalji koraci? Spotovi, možda koncert...?

Spotovi, naravno. Grupa "Abonos" je već snimila spot za pesmu "Urlik". Taj spot je sada u procesu montaže. U narednim nedeljama smo planirali da se snimi spot Aleksandre Slađane Milošević i grupe "Alogia", za pesmu "Izdaja" (ja bih da odmorim dušu). Meni je, pre svega, drago da je većina pesama sa kompilacije, već počela da živi svoj pravi život, na koncertnim nastupima bendova, učesnika kompilacije. I da ih je njihova publika prihvatila.

Kaže se da je pesniku i piscu nova knjiga uvek u glavi, ali da li ima nečega i na hartiji? Kada ćeš nas obradovati sledećom knjigom pesama?  

Potpuno nova knjiga je već  napisana. Ne žurim sa objavljivanjem. Ovaj muzički multimedijalni izlet iz književnosti mi veoma prija i potrudiću se da traje što je moguće duže.  

Iz tvog rada na brojnim emisijama kod nas na Trablmejkeru, ali i na mnogim drugim web i štampanim stranicama, znamo da odlično pišeš i bez rime. Možemo li očekivati neku knjigu proze možda?

Ja sam -kažu drugi ljudi- pesnik, i želim tu da ostanem. Tu, u pesništvu, osećam nejveću slobodu i najveće zadovoljstvo. Ne bih to menjao ni za šta drugo.


Moram za kraj da te pitam da li postoji pesma koja ti je posebno draga?

Ovaj CD je karakterističan po saradnji Aleksandre Slađane Milošević  i "Alogije", ali i po zaista neobičnim izvođenjima pesama grupa "Tales of dark" ("Prah"), "Instant karma" ("Ponos"), "Art diler" ("Dok me pogledom streljaš") i "Demether" ("Sunca kap"). Međutim, veruj mi, jako mi je teško da izdvojim bilo koga posebno, jer u svakoj pesmi prepoznajem deo sebe i sve muzičare poštujem.  

Hvala puno Milane, i za razgovor i, naravno, za odličnu saradnju koju imamo i koju ćemo nastaviti sve dok ima i nas i volje i želje za isticanjem lepog u našoj zemlji!

U svoje ime, i u ime svih 18 bendova sa CD kompilacije, zahvaljujem tebi i Trablmejkerovcima na podršci.

Intervjuisala: Ateh
 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
gost_gostujem ja - 01.06.2010. 20:23 h
Dobro je!
Shonetow - 02.06.2010. 09:14 h
"Heaven Rain - Dva" – Moj favorit.
Pozdrav za MBP-a!