vrh dno
The Doors Pod tačkom razno

The Doors

Deo drugi

14.06.2013.
03.07.1971 Jim umire u Parizu od predoziranja.

01.03.1969 u Miamiju Doorsi su imali koncert koji je ostao zapamćen kao jedan od najkontroverznijih koncerata u povijesti rock glazbe. Jim Morrison je drogiran i u vidno alkoholiziranom stanju, iziritiran publikom koja ga je slijepo obožavala, urlao na mikrofon: „You are all bunch of fuckin' slaves“, a potom ga je netko zalio šampanjcem. Jim je skinuo majicu i navodno publici pokazao penis. Iako ostali članovi benda do dana današnjeg tvrde da ne mogu sa sigurnošću reći da li je to Jim doista učinio ili je samo provocirao publiku, policiji i vlastima je to bilo dovoljno, pogotovo ako uzmemo u obzir prijašnje incidente, a i samu atmosferu koja je u „policijskoj zemlji fašističkoj, oh, pardon, američkoj“ tada vladala. Jim Morrison je uhićen te optužen za simuliranje oralnog seksa, javno psovanje i vrijeđanje te skidanje u javnosti.Osuđen je na šest mjeseci zatvora. Uložio je žalbu i time oduljio sudski proces, a prije nego što je čitava stvar dovršena na sudu, Morrison je preminuo u Parizu. Sam Manzarek je čitav incident u Miamiju nazvao masovnom „religijskom halucinacijom“. Te godine Doorsi nisu bili pozvani ni na najveći festival šezdesetih, Woodstock, jer su se organizatori bojali da bi moglo doći do većih izgreda tokom njihovog koncerta.

1970. godine snimili su album „Morrison hotel“ koji je bio povratak blues korijenima. John Sebastian iz Lovin' Spoonfula pridružio se bendu na usnoj harmonici  te muzičar Lonnie Mack na basu i gitari. Album sadrži pjesmu „The spy“ , Morrisonov omaž genijalnoj Anais Nin i njenoj knjizi „Spy in the house of love“, hit „ Roadhouse blues“, odu Pameli Courson „Queen of the highway“, „Indian summer“, „Waiting for the sun“, „Ship of fools“ itd.

U julu 1970. izdali su svoj prvi album u živo, „Absolutely live“. Na njemu se našla i prije odbačena epska poema „Celebration of lizard“, obrada Bo Didleyjeve „Who do you love?“, zatim „Close to you“ koju je otpjevao Ray Manzarek kao i novu verziju njihovog hita „The end“ koja uključuje i Jimov recital pjesme „An ode to grasshopper“ te svojim stihovima „Ensenada the dog crucifix“ još više pridnosi mračnoj atmosferi u pjesmi. Potkraj augusta 1970. bend je nastupao na festivalu Isle of Wight u Velikoj Britaniji koji je ostao posebno zapamćen po neobičnoj izvedbi skladbe „Spanish caravan“.

08.12.1970. na dvadeset sedmi rođendan Jim Morrison je u studiju snimio svoju poeziju, čije su snimke poslužile kasnije, 1978., za album „An american prayer“.

1971. bend je snimio svoj posljednji album s Jimom Morrisonom, „ L.A woman“.  Jim je najavio svoje preseljenje u Pariz te ostavljanje glazbe i posvećivanje samo i isključivo pisanju po završetku snimanja. Po mnogima najbolji album Doorsa na kojem se nalazi i istoimeni hit „ L.A woman „ te obrada John Lee Hookerove „Crawling king snake“ , „THE WASP:  Texas radio and the big beat“, „ Been down so long“, „Riders on the storm“, „ L' America“ koja je prvotno pisana za film „ Zabriskie point“ ali je kasnije odbijena,  itd.

03.07.1971 Jim umire u Parizu od predoziranja.

Nakon oporavka od šoka zbog Morrisonove smrti bend je nastavio svirati još dvije godine te objavio dva katastrofalno loša albuma, „The other voices“ i „Full circle“ (vokale su preuzeli Manzarek i Krieger) te se bend službeno raspao 1973. godine.

1978. godine bend je uzeo snimke poezije Jima Morrisona te napravio glazbu za njih i objavio album „ American prayer“. Jedan od većih hitova s tog albuma je pjesma „ Ghost song“. Najdirljiviji stihovi s albuma u kojima je Jim pomalo proročki predvidio svoj odlazak nalaze se u poemi „ Severed garden „

„They are waiting to take us into

 the severed garden

Do you know how pale and wanton, thrillful

comes death on a strange hour

unannounced, unplanned for

like a scaring over-friendly guest you've

brought to bed

death makes angels of us all

and gives us wings

where we had shoulders

smooth as raven's

claws

no more money, no more fancy dress

this other kingdom seems by far the best

until it's other jaw reveals incest

and loose obedience to a vegetable law

I will not go

prefer a feast of friends

to the giant family.“

1983. izdan je još jedan live album; „Alive she cried“ , a 1987. „Live at the Hollywood bowl“

 

POEZIJA JIMA MORRISONA

„The Lords: Notes on vision “ i „The New creatures ” i  jedine si dvije  zbirke poezije koju je Jim izdao za života u vlastitoj nakladi, uz pomoć prijatelja i pjesnika Michaela McClurea. Prvi dio, „Gospodari:Zapisi o viziji“ vrlo su proročki stihovi, koji se bave manipulacijom i dominacijom medija (kino, televizija) nad ljudima. 1969.g., kada je izašla, možda je bila inovativna i ispred svog doba, govoreći o nečem što je tek bilo u povojima, ali kada ih iznova čitamo danas, u 21.st., jasno nam je koliko je Jim bio ispred svog vremena i koliko smo zapravo izmanipulirane „slijepe spiljske ribice u maternici“ svijeta. Pišući o alkemiji kina, voajerizmu, Indijancima, incestu, bićima koja „operiraju“ na višoj razini Jim je zagrebao duboko po svojoj svijesti te odaslao snažne poruke o manipulacijama uma i usađenim „ programima „ koji od nas čine najobičnije stado.

Najveći dio zbirke nastao je 1964.g. kada je studirao na UCLA. „Gospodari “ su također bili omaž Arthuru Rimbaudu, a motivi iz njegovih pjesama u velikoj su mjeri inspirisali Jima Morrisona (najupečatljiviji su oni u pjesmii „Universal mind“)

 Drugi dio, „The New creatures“(„Nova stvorenja“) mnogo je poetičniji. Gotovo fantazmagorično, Jim se služi mrakom kao sredstvom upozorenja, kao sredstvom kojim budi ljude iz udobne, površne, razarajuće svakodnevice. Upravo je ovdje postigao ono što mu je bio cilj: izbaviti ljude iz skučenog načina na koji razmišljaju.

Puno godina poslije njegove smrti izašle su dve zbirke: „ Wilderness: The Lost writings of Jim Morrison“i „An american night“

„Wilderness“ je preslika njegovih bilježnica i zapisa koji su nastali između 1965. i 1970. Sastoji se od nekoliko dugih poema, spontanih stihova, epigrama. Pisana je spontano i centrirana je oko mitova, motiva iz prošlosti, odama Brianu Jonesu, a započinje Jimovim predgovorom u kojem piše o auto-intervjuu kao novoj umjetničkoj formi te govori da je „zakačen za igru umjetnosti i književnosti“.

 

* MANJE POZNATE ČINJENICE O DOORS-ima *

- Producent Doorsa, Paul Rothchild, nije radio na albumu „ An american prayer“. Tokom prvog preslušavanja albuma rekao je „Ovo je silovanje Jima Morrisona“.

- Film „HWY: An American Pastoral“  Jim Morrison je snimio s  Frank Lisciandrom,  Paulom Ferraraom i  Babe Hillom. U njemu Morrison glumi autostopera, a radi se o pedesetominutnom ekspreimentalnom filmu koji je snimljen u pustinji Mojave u Los Angelesu 1969. Godine. Isječci iz filma korišteni su u dokumentarcu „When you're strange“ iz 2010. godine

 

HWY: An American Pastoral - Part 1 (1969)

 

HWY: An American Pastoral - Part 2 (1969)

- Manje poznate pjesme Doorsa, a jednako kvalitetne, i možda nepravedno zapuštene, su „Orange county suite“ i „Whiskey, mystics and men“ koje se nalaze na albumu „ Essential rarities“ iz 2000.godine.

- Doorsi su  bili prvi bend u povijesti koji je izlazak svog albuma reklamirao na billboardu.

- IQ Jima Morrisona bio je 149.

- Jim Morrison je prvi izvođač u povijesti glazbe koji je uhićen na pozornici tokom koncerta u New Havenu, državi Connecticut.

- Ray Manzarek i John Densmore bili su učenici Maharishijeve škole transcendentalne meditacije. Manzarek je išao tako daleko da je  čak tvrdio da ne bi bilo glazbe Doorsa da nije bilo Maharishija.

- Iako je službena priča da Doorsi nisu nastupali na Woodstocku zbog problema s ponašanjem Jima Morrisona ranije te godine na koncertu u Miamiju kao i njegovog uhićenja, postoje glasine da je sam Morrison odbio nastupati na Woodstocku jer je patio od agorafobije i navodno sumnjao da će ga netko tamo upucati.

- John Densmore upoznao je Pamelu Courson u aprilu 1966. kada je ona došla na  koncert Doorsa u klub „London fog“. Johnu se Pamela jako svidjela te su sjedili za stolom i čavrljali. Potom im se pridružio Jim Morrison koji je prepoznao Pamelu pošto su se upoznali par tjedana ranije na tulumu studenata UCLA-a i sjeo k njima za stol. Ostatak večeri (i života, uz nekoliko burnih prekida) Jim i Pam proveli su skupa, očarani jedno drugim.

Napisala: Jasmina Šušić

Pogledaj još...
Komentari
Lola Moonshine - 26.06.2013. 16:23 h
http://www.youtube.com/watch?v=kY83qvey58Q
Protagonista - 27.06.2013. 23:50 h
lipo napisano