vrh dno
Ples sa zmajevima Nad Kultura

Ples sa zmajevima

Peti deo Pesme leda i vatre

12.09.2011.
Ples sa zmajevima je dugoočekivani, peti nastavak ovog fantastičnog serijala. Martinu je trebalo punih šest godina da ga objavi, ali se čekanje strpljivim fanovima isplatilo na najbolji mogući način.

Iskreno govoreći – nikada nisam bio ljubitelj epske fantastike. Ne zbog toga što mi nedostaje mašte da zamislim svet u kojem postoje vilenjaci, patuljci i čarobnjaci. U stvari, nije mi problem ni da zamislim univerzum u kojem se pripadnici raznih humanoidnih rasa međusobno tamane svetlosnim mačevima, niti planetu na kojoj u fluorescentnoj prašumi žive plavi Indijanci sa mačijim očima. Ono što mi je oduvek u takvim pričama smetalo je što su likovi u njima, po pravilu, nekako crno-beli – ili su oličenje dobra bez ijedne mane, ili su pokvareni do srži bez trunke dobroga, i što u takvim pričama likovi uvek imaju mogućnost da urade ispravnu stvar - situacije u kojima se mora birati manje od dva zla tamo praktično i ne postoje. A to je koncept u koji mi je jako teško da poverujem, i zbog toga su mi takve priče uvek delovale neubedljivo, a likovi koji se u njima pojavljuju bledi, izveštačeni i beživotni.

Pesma leda i vatre, epska saga Džordža R. R. Martina je, u tom pogledu, jedinstveno delo. Martin je uspeo da stvori čitav jedan svet koji, iako se u njemu pojavljuju čarobnjaci, utvare, beli hodači, džinovi, mamuti i, naravno, zmajevi – deluje savršeno realno. Svet u kojem, iako nam na početku priče deluje da tačno znamo ko je dobar a ko loš, ko je kukavica a ko heroj, ko je pravedan i častan a ko nasilnik i uzurpator, sa svakom stranicom postaje sve jasnije da stvari nisu onakve kakve izgledaju na prvi pogled, i da nije sve crno-belo.

Svaki Martinov lik je psihološki razrađen do te mere da se skoro može porediti sa likovima Dostojevskog, i kod svakog od njih se može pratiti njihov razvojni put – pred našim očima neki od njih sazrevaju i postaju mudriji, neki istrajavaju u svojoj oholosti i nadmenosti, ili se razočaravaju u sve u šta su do tada verovali i postaju sasvim drugačije osobe. Osim toga, priča toliko izlazi iz svih mogućih šablona da ne postoji apsolutno nikakva šansa da se predvidi šta će se sledeće desiti – ona sledi svoj tok, neumoljivo i beskompromisno kao sam život.

Iako moram da priznam da nisam jedan od onih koji su serijal počeli da prate od kada se prva knjiga pojavila još 1996. godine, već sam i sam jedan od novopečenih fanova koje je u svet Vesterosa, Valirije i slobodnih gradova uvela TV serija, moje oduševljenje je bilo toliko da se nisam smirio dok nisam pročitao sve nastavke koji su do sada izašli.

Ples sa zmajevima je dugoočekivani, peti nastavak ovog fantastičnog serijala. Martinu je trebalo punih šest godina da ga objavi, ali se čekanje strpljivim fanovima isplatilo na najbolji mogući način. Kada budete uzeli u ruke ovu knjigu (ako ste dovoljno strpljivi da sačekate srpski prevod) ili skinuli sa interneta pdf fajl (ako ste nestrpljivi kao ja) pred vama će se naći skoro 900 stranica verovatno najboljeg i najuzbudljivijeg nastavka ove priče koji je Martin do sada napisao.

Bilo bi jako kvarno s moje strane da vam upropastim užitak tako što bih vam unapred rekao šta će se sve u ovoj knjizi desiti. U svakom slučaju, mislim da ću vam dovoljno zagolicati maštu time što ću vam reći da ćete u Plesu sa zmajevima saznati šta se desilo sa Tirionom i Varisom nakon bekstva iz Kraljeve Luke, kako će Džon Snežni izaći na kraj sa Stanisom, Melisandrom i svojom bratijom, da li će se Deneris smuvati sa Daariom, kako će kuća Martelovih reagovati na Oberinovu smrt, da li je Brijena preživela, kako će se Arja snaći među sledbenicima Mnogolikog boga, hoće li se Sersei izbaviti iz ruku prvosveštenika, da li će Bren konačno pronaći trooku vranu - i još štošta. Osim toga, spremite se i na nekoliko iznenađenja – o kojima vam ništa dalje neću reći.

Uzmite i pročitajte. I tu nema šta više da se kaže.

nishizawa

Pogledaj još...
 • 2503-00.jpg

  Kako preživeti svoju porodicu

  07.12.2012.
  Džon Kliz je britanski komičar, kod nas najpoznatiji kao jedan od tvoraca Letećeg cirkusa Montija Pajtona, a Robin Skiner je ...
 • 2463-00.jpg

  Bljuc!

  17.10.2012.
  On je vođa ulične bande paklenih vozača, besnilom zaraženi mesija, na ujede i životinjske otrove navučeni džanki, izopačeni guru, putnik ...
 • 2429-00.jpg

  Na kori integralnog hleba i olovci

  31.08.2012.
  „Na kori integralnog hleba i olovci“ radosna je, razdragana i razbarušena knjiga u kojoj se ne traga za ezoteričnim duhovnim ...
Komentari
gost_ja - 21.10.2011. 17:46 h
ima da se skine na srpskom/hrvatskom?