vrh dno
Rabindranath Tagore Nad Kultura

Rabindranath Tagore

Himna čoveku

23.11.2009.
Njegovi radovi su prepuni suptilne lirike, kolokvijalizma, naturalizma i meditativne filozofije. Nije voleo da sedi u školi (što ne znači da vi sada treba da bežite sa časova)

Verujem da većina vas prepoznaje ovog čoveka, ili bi barem trebalo da ga se seća iz čini mi se šestog razreda osnovne škole (ili u srednjoj) kada ste u okviru časova srpskog jezika radili Gradinara koji vam se tada činio potpuno dosadnim i niste znali zašto čitate tako nešto. (Doduše, sada klinci imaju Hobita i Hari Potera u čitankama, mada mislim da je više bilo do dizajna same čitanke). No, danas nećemo ponovo raditi Gradinara, ali ću vam opet skrenuti pažnju na čoveka za koga se slobodno može reći da je jedan (da se izrazim u religijskom maniru) apostola pesništva. Osim što čak dve države imaju njegove pesme kao himne, a to bi bile Bangladeš "Amar Shonar Bangla"  i Indija "Jana Gana Mana" ,

Tagore (1861-1941) je ujedno i prvi azijski spisatelj koji je dobio nobelovu nagradu za književnost davne 1913. godine. Kao pripradnik manjinske Brahmin grupe živeći u Kalkuti (to je ono mesto iz one pesme Beogradskog sindikatapisao je od svoje osme godine. U svojoj šesnestoj godini izdao je  prvu zbirku pesama pod pseudonimom Bhanushingho (što bi znacilo Lav Sunca), kao i prve priče i drame. Bio je veliki pobornik pokreta za nezavisnost Indije. Osnovao je Visva Bharati Univerzitet. Modernizovao je Bengalsku umetnost odbacujući Indijske striktne kanone i forme. Njegove novele, kratke priče, pesme, eseji imaju prebogat i vrlo različit spektar tema od političkih, religijskih do onih ličnih i privatnih.

tagoreNjegovi radovi su prepuni suptilne lirike, kolokvijalizma, naturalizma i meditativne filozofije. Nije voleo da sedi u školi (što ne znači da vi sada treba da bežite sa časova), ali je zato voleo da putuje. Sa svojim ocem napušta Kalkutu u februaru 1873 i luta Indijom i zaustavlja se u Amritsar-u gde ostaje duže vreme kako bi proučavao istoriju, astronomiju, modernu nauku,Sanskrit i poeziju. 1877 komponuje nekoliko najvećih dela. Već 1878 godine našao se u Engleskoj gde je izučavao Šekspira, 1890 godine napisao je Manast što bi bila kolekcija koja sadrži njegovu najpoznatiju poeziju. Posle smrti svoje dece (imao petoro) i žene osniva Ašram i do 1930 godine borio se za prava običnih ljudi ujedno nastavljajući da piše. U poslednjih dvanaest godina se sve više angažuje u političkoj sferi. U tom periodu izdao je petnest tomova koji su sadržali poeziju, prozu (eseje,novele drame), a njegova poezija dobija sve veće naučne tonove kroz njegova istraživanja biologije, fizike i astronomije koja su se ogledala u sve većem naturalizmu i poštovanju naučnih zakona, a to se najbolje vidi kroz narative naučnika koje je citirao u mnogim pričama. 

Poslednje četiri godine života obeležila su dva perioda ekstenzivne bolesti. 1937 godine izgubio je svest i bio je u komi duži period vremena nakon čega se jedva oporavio. U tom periodu napisao je najfinija dela, a sva su bila preokupirana motivima smrti. Posle velike patnje umro je 7. avgusta 1941. godine i to je dan koji se i dan danas oplakuje gde god ima Bengalskog naroda.

Njegova putovanja odvela su ga preko pet kontinenata u preko trideset zemalja gde je držao predavanja i upoznavao svoje savremenike poput: Alberta Anštajna, Wilijema Jejtsa, Tomas Mana,H.G Velsa, Bernard Šo-a i dr. Na svojim putovanjima promovisao je svoje ideje i politička ubeđenja.

Napisao je osam romana, četri novele preko hiljadu pesama poezije, komponovao oko 2,300 pesama, takođe bio je odličan slikar. Tagoreova pesma (rabindrasŋgit) postala je integralni deo Bengalske kulture.

Ipak najbolje ga znamo preko poezije čija je forma prelzila iz klasičnog formaliza u komičnu, vizonarsku, mističnu. Najinovativniji period njenog stvaranja je bio kada se Tagore upoznao sa ruralnom bengalskom folk muzikom.

E sad, nasuprot svim ovim biografskim naklapanjima moje upoznavanje sa Tagoreovim stvaralaštvom (osim pomenutog šestog razreda kada moj korteks nije mogao da pojmi polovinu sveta oko sebe)  kada sam postavši član bibiloteke moje srednje škole nabasao na malu crvenu knjižicu koju je objavila REČ I MISAO davne 1977. godine. (ta izdanja i sada možete da vidite po ulici uglavnom recimo ispred rekotorata ili Filološkog). predivnog i prostog naziva "Himna čoveku" je jedna vrlo mala selekcija pesama koje hvataju fragment bića koji je svaku reč isijavao iz sebe i zapisivao. Svaka ta reč formira stih koji zrači pozitivizmom, neverovatnom elegancijom izvlači osmeh, i budi čistotu duha, dok opčinjenost prirodom budi katarzu koja nema granice.Svaka preporuka.

TI I JA

 

Ti ispunjavaš moje misli

Dan za danom

pozdravaljm te u samoći

Van sveta

ti si zagospodarila

Mojim životom i smrću.

 

Kao sunce na izlasku

Moja duša tebe netremice gleda

kao jedino oko.

Ti ličiš na uzvišeno nebo,

Ja ličim na beskrajno more

A između pun mesec plavi.

 

Ti si večito spokojna

Ja sam bez počinka trajno

Pa ipak na dalekom horizontu

Mi se stalno srećemo.

 

Hades

Pogledaj još...
 • 2503-00.jpg

  Kako preživeti svoju porodicu

  07.12.2012.
  Džon Kliz je britanski komičar, kod nas najpoznatiji kao jedan od tvoraca Letećeg cirkusa Montija Pajtona, a Robin Skiner je ...
 • 2463-00.jpg

  Bljuc!

  17.10.2012.
  On je vođa ulične bande paklenih vozača, besnilom zaraženi mesija, na ujede i životinjske otrove navučeni džanki, izopačeni guru, putnik ...
 • 2429-00.jpg

  Na kori integralnog hleba i olovci

  31.08.2012.
  „Na kori integralnog hleba i olovci“ radosna je, razdragana i razbarušena knjiga u kojoj se ne traga za ezoteričnim duhovnim ...
Komentari
baron_von_tito - 24.11.2009. 00:09 h
Sjajan clanak... Ipak, ne treba zaboraviti ni Gradinara, pogotovo ne kao zbirku pesama (Skolska knjiga - Novi Sad 2004.) Tu takodje ima pregrst odlicnih pesama, pretezno ljubavnih.
Inace, nabasao sam skoro hna jedan jako zanimljiv klip, a u pozadini je pesma sa nazivom Praan, koju je napisao pogodite ko....

http://www.youtube.com/watch?v=zlfKdbWwruY&feature=player_embedded
gost_sanjar - 01.12.2009. 09:12 h
Odlican tekst. Samo da napomenem da je Tagore trebao da primi nobelovu nagradu, ali je na zalost nikada nije primio fizicki