vrh dno
Janko M. Levnaić - Trava od devet zaborava Nad Kultura

Janko M. Levnaić - Trava od devet zaborava

I/II, Leksikon srpskih vila i njihovog okruženja, Lio: Gornji Milanovac, Kontekst: Valjevo, 2008.

01.12.2008.
Nastanjuju nepregledne nebeske visine i modre morske ili rečne dubine. Izvorima gospodare, a po nekima i ljudskim dušama.

Najzad je svetlost dana ugledala knjiga o kojoj smo dugo sanjali: leksikon vila (i njihovog okruženja)! Kakav poklon našoj kulturi! Kakvo obogađenje našeg duha! Janko Levnaić se potrudio da nam što vernije prenese mitove i legende vezane za naša tajanstvena i možda najprivlačnija natprirodna bića, vile, ali je otišao i jedan korak dalje: opisao je svet koji one nastanjuju, približio nam stvorenja sa kojima druguju, koje neguju i hrane ili od kojih strahuju i pred kojima beže.

Jeste li znali da na svetu ima vila i vidarica, vila vučica i vilenica, ali i vilana i vilovnjaka, vilaša i vilenika? Nikad ih niste sreli, nikad videli, sa njima sreću okušali, podelili? Možda je i bolje što niste, jer iako mogu da vas bogato daruju (u novcu najčešće) i obdare svakojakim natprirodnim moćima (nemuštim jezikom, na primer), vile znaju i da vas nagrde, otruju, čak i usmrte.

Ako ih umolite da vas poštede, biljke kojima vas leče teško da ćete bez njihove pomoći naći, a meleme još teže spraviti. Možda i uspete koju vilu da ubedite da vam tajnu spravljanja melema otkrije. Ali ako vam te tajne nisu dostupne, bar možete da otkrijete kojim se to travama za izlečenja i mađije služe: poznaju i koriste imelu i glog, orah i lesku, različak i bosiljak, odojen i ruzmarin, raskovnik i zdravac, o belom luku da i ne govorimo.

Nastanjuju nepregledne nebeske visine i modre morske ili rečne dubine. Izvorima gospodare, a po nekima i ljudskim dušama. Mogu da borave u šumi, u gori, u drvetu, a ponekad i u vodenici ili u naručju kakvog naočitog junaka, kojem u koliko je nadmudri i krila i okrilje joj ukrade može da izrodi decu izvanredne lepote i natprirodne snage.

Druguju sa suncem i mesecom (sa kojima su i u rodu), orlom i sokolom, krilatim konjem i psom, jelenom i zmijom, divom i Grbom, ali i sa junacima poput Grčić Manojla, Zmajem Ognjenim Vukom, Kraljevićem Markom i mnogim drugim. Ko je iz ovog druženja, drugovanja ili slučajnog susreta izvukao deblji kraj a ko golu kožu na leđima, ostaje skriveno međ koricama ove knjige.
Kako sam autor kaže: „Neki ih prizivaju, bilo u veselju ili nevolji. Ko ih zove, desi se da mu se odazovu. Ponajviše ih mame i traže pesnici, koji od njih ištu nadahnuće i pomoć u stvaranju“. Prizovite vašu vilu k vama, možda vam i odgovori i u krilo donese Travu od devet mrakova.


Tamara Lujak

 

Pogledaj još...
 • 2503-00.jpg

  Kako preživeti svoju porodicu

  07.12.2012.
  Džon Kliz je britanski komičar, kod nas najpoznatiji kao jedan od tvoraca Letećeg cirkusa Montija Pajtona, a Robin Skiner je ...
 • 2463-00.jpg

  Bljuc!

  17.10.2012.
  On je vođa ulične bande paklenih vozača, besnilom zaraženi mesija, na ujede i životinjske otrove navučeni džanki, izopačeni guru, putnik ...
 • 2429-00.jpg

  Na kori integralnog hleba i olovci

  31.08.2012.
  „Na kori integralnog hleba i olovci“ radosna je, razdragana i razbarušena knjiga u kojoj se ne traga za ezoteričnim duhovnim ...
Komentari
gost_357 - 01.12.2008. 18:14 h
"... ali je otišao i jedan korak dalje: opisao je svet koji one nastanjuju."Bilo bi interesantno videti odakle je autor pokupio podatke o vilinskom svetu. Koliko znam, takve stvari nije spominjao ni Čajkanović. A, možda grešim. Ustvari, verovatno grešim.
U svakom slučaju, citat koji sam gore naveo definitivno me je kupio, pa ću se rado sa ovom zbirkom suočiti u nekoj od knjižara.
Biće to okršaj na list i prst.
COLDIE - 03.12.2008. 11:37 h
Kako je krenulo, jednom će i o breakdance-u da izadje knjiga (kod nas).
Bleda - 07.12.2008. 10:58 h
mada znam da je o ovim i slicnim temama (vestice, vukodlaci, carobnjaci ... ) vec sve receno,
previse mi je zanimljivo da odolim ... zovite me Vila Ravijojla
gost_Janko Levnaic - 14.01.2009. 23:40 h
Hvala Tamari na preporuci!
Na kraju druge knjige je data obimna literatura koja je korišćena.
Pozdrav!
janko.levnaic@ems.co.rs
gost_Juniper1 - 25.06.2010. 14:29 h