vrh dno
Nine Inch Nails – Ghosts I-IV OKO UHA

Nine Inch Nails – Ghosts I-IV

Halo 26. Remek delo.

10.04.2008.
Trent svoju muziku na novom albumu opisuje kao rezultat rada na vizuelnoj perspektivi – zamišljanju lokacija i dešavanja kroz zvučnu teksturu i oblačenju istih lokacija i scena u odgovarajući soundtrack za sanjarenje.

Album se u stvari sastoji iz 4 instrumentalna EP-a, i pesme nemaju nazive već je u pitanju samo brojčana referenca. Reznor tvrdi da se pridržavao određenih pravila pri snimanju albuma: 10 nedelja, bez određenog rasporeda, bez previše razmatranja i razmišljanja, samo da se slede impulsi... Većina muzike je nastala improvizacionim putem. Trent svoju muziku na novom albumu opisuje kao rezultat rada na vizuelnoj perspektivi – zamišljanju lokacija i dešavanja kroz zvučnu teksturu i oblačenju istih lokacija i scena u odgovarajući soundtrack za sanjarenje.
Počinjemo sa klavirom. Dosta momenata klasične muzike u Trentovom radu se pomalja. Mračno podnevno nebo sparnog letnjeg dana, posmatrano kroz jeftin Ray-Ban. Nastavljamo u snop ambijentalnih zvukova koji prizivaju jos jedan divni, meki klavir...Industrial. Počinje polako. Već vidim neke kablove i izolir traku, u kombinaciji grade neku opaku skalameriju. Na četvrtoj lagano gitare preuzimaju stvar. Adrian Belew gostuje. Bolest. I King Crimson. Ne, to je sve odjednom.  Peta pesma. Zvučna podloga za predvečernju usamljenu šetnju nekom zapadnoameričkom pustinjom. Fatamorgane i to... I onda kapljice. Nežno. Podseća na American Beauty.
Udarac. Hip-Hop? Ne. Opet Adrian Belew. Nine inch nails se vraćaju korenima. Ovo već dosta podseća na Year Zero.

8 i 9. Mešalica za beton i puding od čokolade. Divni postaju sve više ti trenuci na klaviru.
Deseta je bičevanje. Započinje sledeći segment. Neka turobna močvara. Nema bežanja.
Broj 11 ovde predstavlja tenziju i iščekivanje. Neizdrživo je. A onda izbačaj. Nebo. Odušak. Olakšanje. Sa velikom lakoćom se održava pažnja slušaoca jer je nemoguće reći šta će sledeće da vas napadne iz zvučnika, a dinamika kompozicije i aranžmana je naravno na vrhunskom nivou. Tek smo na trećini a glad je neutoljiva. 13. zvuči neočekivano srećno. Možda najsrećnije od svega što je Reznor napravio. Ne histerično, već mirno i samozadovoljno srećno. Aminovanje. Prelazak na probijanje zvučnika. Ima čak i neki solo na gitari. I onda Lezet rip-off. Šalim se, naravno, ali ovako nešto pomerajuće sam navikao iz Igorove kuhinje da čujem. Jeste ovo NIN ali nešto mi odudara. Za sada najnelogičniji momenat albuma. 16. je jednostavno metal. Koliko je moguće da NIN bude metal. Nauka i laboratorija. I distorziran soundscape.

Italijanski izlazak sunca iznad kakvog maslinjaka je u stvari pesma 17. Divno, Izmaglica i sve... Palme se njišu, miriše lavanda. Hipnotička osamnaestica opet malo podiže pritisak. Dok ne uđe gitara. Majstorski. Toliko je sve genijalno izbalansirano, prosto je neverovatno. I sve vreme vapim za najskupljim zvučnicima na svetu. I tako prodje pola albuma. Nastavlja se u mehanizovanom ruhu, zamišljam gomile dugmića na gomilama analognih sprava sa kojima su se poigravali. I punk. I toga ima. Ali je sve nekako preskupo. Da li smo mi glupi za ovako nešto? Reznor nas vrti oko malog prsta. Okean. I opet American Beauty. Ta marimba očigledno stvara tu magiju. I onda na dvadesetdvojci tonemo u taj okean... Ne. Izranjamo... Ne. Ne znam. U vodi se lako izgubi osećaj vertikalne perspektive. Treba sunce pratiti. 23. Peglanje. Nema bubnja, al’ kao da ga ima. U potpunosti opčinjavajuće. I kao da me čuo, sledeća kreće sa steady beats i nekim synth bass momentima, prilicno straightforward za razliku od dosadašnjeg kretanja albuma. Bura se smiruje. Ležimo u travi u jedu nas mravi. Opet neko čekanje. Mravi su nemilosrdni. 26: Agresija/Black Sabbath/Funk/Noise. Opako. 27 prdećim bubnjem i noise jam sessionom odozgo zatvara treći segment albuma. Da li nas sad čeka veliko finale?

Opet rančevi i prerija sevaju. Ovaj put i bendžo pomaže. Neka kišurina grozna pljušti.
29 je hit. Ovo bi mogla da bude najkomercijalnija stvar, uprkos disonantnom klaviru. Predobro je.
Predah u vidu nekakve istočnjačke meditacije. Ali bubanj i dalje udara potmulo i jako, a neki izobličeni glas kao da kroz san neke loše vesti donosi. Nikako pesma sama sa sobom da se dogovori. 31 je težina. Sedimentacija, ako hoćete. Sve se sleglo. Pa onda tridesetdvojkini synth noževi improvizacije preko nekog minimal beata. Scary. Bližimo se kraju. Ukleto je na trenutke možda čak, sve ove frekvencije... Tuga i težina obeležavaju najdužu i najrazvijeniju pesmu. Knedle i grla. Pretposlednja pesma još malo podgreva pred oproštaj u vidu još jednog klavirnog komadića. Trent Reznor je sve bolji. I nadam se da će nastaviti na ovaj način da nam otvara oči i širi vidike. Toplo preporučujem svakome ko iole drži do svog muzičkog ukusa.


Ghosts I
"1 Ghosts I" – 2:48
"2 Ghosts I" – 3:16
"3 Ghosts I" – 3:51
"4 Ghosts I" – 2:13
"5 Ghosts I" – 2:51
"6 Ghosts I" – 4:18
"7 Ghosts I" – 2:00
"8 Ghosts I" – 2:56
"9 Ghosts I" – 2:47

Ghosts II
"10 Ghosts II" – 2:42
"11 Ghosts II" – 2:17
"12 Ghosts II" – 2:17
"13 Ghosts II" – 3:13
"14 Ghosts II" – 3:05
"15 Ghosts II" – 1:53
"16 Ghosts II" – 2:30
"17 Ghosts II" – 2:13
"18 Ghosts II" – 5:22

Ghosts III
"19 Ghosts III" – 2:11
"20 Ghosts III" – 3:39
"21 Ghosts III" – 2:54
"22 Ghosts III" – 2:31
"23 Ghosts III" – 2:43
"24 Ghosts III" – 2:39
"25 Ghosts III" – 1:58
"26 Ghosts III" – 2:25
"27 Ghosts III" – 2:51

Ghosts IV
"28 Ghosts IV" – 5:22
"29 Ghosts IV" – 2:54
"30 Ghosts IV" – 2:58
"31 Ghosts IV" – 2:25
"32 Ghosts IV" – 4:25
"33 Ghosts IV" – 4:01
"34 Ghosts IV" – 5:52
"35 Ghosts IV" – 3:29
"36 Ghosts IV" – 2:19MAtija Dagović also known as OTAC

Pogledaj još...
 • Burial-Untrue_[hyperdub_2007]-00.jpg

  Burial

  10.11.2007.
  "Super heroj koji se krije iza sinonima za dubstep prilično jasno grabi ka svom cilju, to je istina."
 • Sia-00.jpg

  SIA

  14.06.2007.
  "Kada umetnica za koju ne čujemo svaki dan na svojoj myspace stranici ima preko 2 miliona puta preslušanu pesmu ona ...
 • Tracy-00.jpg.jpg

  Tracey Thorn

  08.06.2007.
  "Povratak u velikom stilu dame koja nas uvek ostavi bez teksta kad god je čujemo u svom matičnom bendu ili ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.