vrh dno
Igor Braca Damjanović DIB Biblioteka

Igor Braca Damjanović DIB

Predizborna kampanja

30.08.2012.
Bližili su se izbori, kod Gvozdena Budakovića su navirali političari. Čulo se da na predstojećim izborima neće glasati. Čim je počela predizborna kampanja, kod Gvozdena je prvi došao aktuelni predsedik sela.

Bližili su se izbori, kod Gvozdena Budakovića su navirali političari. Čulo se da na predstojećim izborima neće glasati. Čim je počela predizborna kampanja, kod Gvozdena je prvi došao aktuelni predsedik sela. Poželeo je Gvozdenu dobar dan (iako je pljuštala kiša) i počeo je da priča i obećava. Sam je psotavljao pitanja i sam na njih odgovarao. Obećavao je bolji život, napomenuvši da je i ovaj bolji, ali da ukoliko ostane na vlasti, život će mu biti još bolji. Shvativši da je pogrešio, zastao je na trenutak, prebacio kišobran iz leve u desnu ruku i rekao:
- Hteo sam reći, život će vama biti još bolji.

Zatim je nastavio da obećava. Kako je kiša pojačavala svoj tempo, tako je i on ubrzavao svoj govor, pa se više nije moglo razumeti šta priča. S vremena na vreme moglo se čuti: ... „progledati“... „pare“... „život“... „novac“... „lepo“... „evri“... „glasaj“ i još mnogo toga. Gvozden je na sve te njegove reči uopšte nije reagovao. Posle sat i po, kiša je gubila snagu, ali i političar. Zaklopio je kišobran i izneo završnu reč:
- Stoga, gospodine Gvozdene, glasajte za mene, nećete se pokajati.- potom se okrenuo, seo u svoj Mercedes zatamnjenim staklima i otišao.

Sutra dan, Gvozdena je posetio predsednik najveće opozicione stranke u selu. Pozdravivši ga, odmah je počeo da kudi aktuelnu vlast i njenog predsednika.
- Gospodine Gvozdene- rekao je, čisteći blato sa svojih, lakovanih, crnih cipela o travu.
- Dobro razmislite da li ćete izaći na ove izbore. Jer ukoliko ne izađete na izbore, to će automatski značiti da svoj glas dajete vladajućoj stranci, a vi ste suviše pametni da ne date svoj glas onome koji obećava bolji život, novac i nova radna mesta i sve ono što je nemoguće ispuniti.
Potom se opozicionar osvrnuo na program svoje stranke i na obećanja. On je pričao, obećavao, ali Gvozden je na sve to ostao mrtav hladan. Uvidevši to, predsednik najveće opozicione stranke sela se zajapurio, počeo je energičnije da maše rukama i brže da priča. Više se nije moglo razumeti šta govori. Čulo se samo: ... „progledati“... „pare“... „život“... „novac“... „lepo“... „evri“... „glasaj“ i još mnogo toga. Posle izvesnog vremena, političar se polako stišavao jer je iskoristio sva obećanja koja inače koristi u predizbornoj kampanji, te mu je zbog toga bilo teško da pronađe nova, odgovarajuća obećanja.

- Gospodine Gvozdene- počeo je opozicionar.
- Glasajte za mene, glasajte za promene, jedino ćete tako živeti bolje...

Onda se u razgovor umešao grobar koji je kosio travu oko jednog groba:
- Da li će ti taj glasati - ne znam, ali da će živeti bolje, to sigurno neće. Džaba mu ti obećavaš kule i gradove, to su za njega španska sela. Džaba mu ti tu pričaš, taj ti glas neće dati jer kod njega već šest meseci vlada predizborna tišina.
Političar se samo pokunjio i brzim korakom izašao sa groblja, seo u svog crnog BMW-a i otišao.
 

Pogledaj još...
 • 1368913196-00.jpg

  Mirjana Zarić

  21.04.2014.
  Nepogrešiv je u svom poslu. Pronicljiv je, sabran i proračunat. Oštrouman i nepokolebljiv. Iako ga zamara monotono druženje sa običnim ...
 • 1368616710-00.jpg

  Dragan J. Ristić

  01.04.2014.
  Na granici ga, začudo, dočekaše vrlo ljubazno, sve klanjajući se i smešeći se.
 • 1367070918-00.jpg

  Sovjeta Grubešić

  27.03.2014.
  „Kako ćemo?“ pita. „Na ćelavo,“ kažem. Prenerazi se. „Molim? Kako?“ Ponavljam: „Na ćelavo, kao Kodžak, sjećate ga se? Imam svoje ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.