vrh dno
Violinska polimerizacija SciSound

Violinska polimerizacija

Jesenje eksperimentalne note

24.10.2012.
Uvek zanimljivi, multi-instrumentalisti zaokupljaju našu pažnju. Ponekad se na novi album čeka i po šest godina i zato očekivanja rastu. Saznajte o kome je reč, a uz to, istražujemo gde se sve "krije" hemija u svetu oko nas i nama samima.

deo I: Saltillo – Monocyte

Modern Classical / Trip - Hop / Experimental (2012)
 
SciSound će uvek imati posebno mesto u srcu za multi-instrumentaliste i one-man-projekte, te ima sreću da ove nedelje predstavi novi album vizuelnog umetnika koji se u slobodno vreme bavi i muzikom i čiji drugi album smo čekali ravno šest godina.
Njegovo ime je Menton J. Matthews III i ume da svira cello, violu, violinu, gitaru, bubnjeve, klavir, bass, a i baratanje elektronikom i produkcijom mu nije strano. Šest godina kreativne pauze je iskoristio pre svega na usavršavanje svojih kompozitorskih veština, "vežbajući" na stvaranju muzike za filmove, kao i naravno, na novom albumu, "Monocyte"-u. 
Za početak, zadatak nam je da uporedimo prošli i novi album. Suštinski, i "Ganglion" i "Monocyte" sadrže iste elemente. Dominantna violina, cello, semplovani vokali i delovi iz filmova, elektronski pasaži, atmosferičnost... sve je tu. Međutim, daljim slušanjem "Mono"-a, dobijamo jednu blago agresivniju, "širu" sliku, osetni Mentonov pokušaj da stvori nešto kompleksniji zvuk.
Za razliku od prethodnika, na ovom albumu je svaka bojazan od manjka melodije uklonjena. Koliko se neke numere oslanjaju na laku "shvatljivost", toliko ima i delova u kojima je uzeta sloboda sa aranžerskim aspektom kojiide do granica da biva neshvatljiv na prvo slušanje. Kao i na prošlom albumu, vidna je upotreba pre svega ženskih vokala koji ovde imaju gotovo, pa, ..pop aranžman. Sve to, naravno, biva lepoukombinovano sa semplovima i violinom, ali bih recimo to navela kao manu. Ume da bude iritantno, jer je predvidivo i negde čak isforsirano, da ne kažem, melodramatično i pomalo "špansko-serijski".
S druge strane, ukoliko se ženski vokal iskoristi pre svega u službu atmosferičnosti, a ne kao dominantna figura, to svakako ide u korist celoj zvučnoj slici i atmosferi, za koju verujem da je Mentonu najbitnija.
Što se instrumenata tiče, violina je i dalje dominantna, upotpunjena elektronskim ritmovima koji su na ovom albumu dosta "bučnije" odrađeni, podsećajući na basove koji se koriste u power-noiseu i pomalo inustrialu. U njihovoj upotrebi se zapravo i najviše ogleda razlika između ova dva entiteta. Atmosferičnost, kao i umešno uklapanje različitih kako žanrova, tako i instrumenata su i dalje Saltilloov zaštitni znak.
Prelep, na svoj distortirano kreativni način, "Monocyte" definitivno nastavlja put kojim je "Ganglion" pošao pre šest godina. Ostaje nada da na naredno izdanje nećemo čekati toliko.
Za radoznale, evo članka o monocitima (šta su, kako su građeni, funkcija..).
Ocena: 8.5/10
Liči na: Elsiane, Emancipator, OPGave, Subheim.

deo II: Hemija pa, skoro svega-dokumentarac

Opis: "Chemistry is involved in everything and is everywhere. This series explains how some of the processes work.
Professor Steven Ley from Cambridge University discusses the development of a molecule in his research lab. He describes a compound so strong that just a tablespoon full would cover an area the size of two football pitches.
We find out about the oil from Neem trees in India and the medical benefits it has. A hibernating frog and how he survives the freezing temperature. How humans survive in space and what role chemistry plays in this form of survival.
A slum district in Delhi that recycles equipment so it can be re-used for teaching chemistry. The relationship between chemistry, peace and war. How using chemistry can make money, especially in the pharmaceutical business.
How carbon plays a central role in the chemistry of creation. Sources of Nitrates and the developments in synthesizing nitrates. How chemistry continues after death – looking at the skeleton. Dangerous free radicals and their effect on the heart."

Autor: Marija Blagojević

 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.