vrh dno
Zagonetni kanon pokretnih traka SciSound

Zagonetni kanon pokretnih traka

Lista od deset originalnih, istaknutih soundtrackova

19.09.2012.
Ovonedeljni specijal posvećen je izvanrednoj muzici komponovanoj za filmove i igrice i nastaviće se i u narednoj epizodi. Šetnju kroz ovu stranu sonične i kinematografske istorije upotpunjuju i vesti iz biologije i nauke generalno.

deo I: Uvod.

Sledi lista istaknutih soundtrackova iz novije kinematografske istorije. Kao i većina lista, subjektivnog je karaktera i otvorena za komentare. :)

10. Danny Elfman - Edward Scissorhands (1990)

1. Introduction (Titles) 
2. Storytime
3. Castle On The Hill
4. Beautiful New World / Home Sweet Home
5. Cookie Factory
6. Ballet de Suburbia (Suite)
7. Ice Dance
8. Etiquette Lesson
9. Edward the Barber
10. Esmeralda
11. Death
12. Tide Turns Suite
13. Final Confrontation 
14. Farewell...
15. Grand Finale
16. End See All 2
17. With These Hands

Bajkovito emotivna priča zasnovana na istinitoj i tužnoj sudbini Tim Burtonovog problematičnog odrastanja nanovo osvaja publiku već decenijama i ima kultni status među fanovima. Kao i sam film, soundtrack koji ga prati je donekle misteriozan za slušaoca, sa svojim nekonvencionalanim ritmovima i bestidnim emocijama koje upinju u samu srž introspekcije. Iako u ovom soundtracku prezentuje donekle kitnjast i prilično "vrcav" stil, neobičan za elemente fantazije i romanse koji su u ovom filmu dominantni, Elfamn sasvim uspešno uspeva da dočara dualnost između nevinog senzibiliteta glavnog karaktera i okrutnog zimskog pejzaža koji ga okružuje. U tom settingu, ukrasi poput zvukova iz stare muzičke kutije pridodaju na zimskoj bajkovitosti i negde, povratku u detinjstvo i sećanja na  pričanje priča pred spavanje.

Mnogi fanovi, kako Elfmana, tako i Burtona, tvrde da nakon ovog filma nisu uspeli da dostignu takvu veličanstvenu magiju kakvu su uspeli sa "Makazorukim". Bilo kako bilo, ovaj OST će zauvek biti upamćen kao najisktaknutiji rad u karijeri oba umetnika i negde, simbol zlatnih 1990-ih.   

9. Thomas Newman - American Beauty (2000)
 
1. Dead Already
2. Arose
3. Power Of Denial
4. Lunch With The King
5. Mental Boy
6. Mr. Smarty-Man
7. Root Beer
8. American Beauty
9. Bloodless Freak
10. Choking The Bishop
11. Weirdest Home Videos
12. Structure & Discipline
13. Spartanette
14. Angela Undress
15. Marine
16. Walk Home
17. Blood Red
18. Any Other Name 
19. Still Dead

Opis je vrlo nedvosmislen: kontraverzno. Mislim li na film ili soundtrack? Mislim na oba. Sam Mendes-ov film je početkom 2000-ih uspeo na terenu na kome retko koji film apsolutno uspe, a to je da na vrlo bezbrižan, treperav i nonšalantno ciničan način predstavi kritiku "Američkog sna" i s druge strane, putovanje zvano istraživanje sopstva i ličnog identiteta. Sve to zavijeno u smisao za humor i zlatni papir Oskara-savršeno. U vreme kada su se pojavili, film i score su šokirali mnoge, ali isto tako, retko koga su ostavili ravnodušnim. Za potrebe ovog filma, Newmanove ruke su morale biti odrešene. Ispostavilo se da su izabrali pravog ekscentrika za posao, jer je svojim fanki-džangl-tribal-minimalističkim ritmovima uspeo da jedan "klasičan" klavijaturno orijentisan soundtrack na skroz viši, avangardiniji nivo. Zapravo, njegov rad na ovom projektu je kasnije inspirisao celu jednu generaciju kompozitora, kao i reklami, špica, od kojih je većina bila vezana za proizvodnju automobila, za čudo. Eklektičan i ekscentričan, ovaj soundtrack "pravi" idealne pozicije za sve učesnike u filmu, kao i samu radnju. Prvim pogledom na plot, dalo bi se za zaključak da bi score trebao da zvuči vrlo epski, sa naglašenim, jakim osećajem za gubitak, tugu i preispitivanje. Međutim, ono što Newmanov rad zapravo i čini čudotvornim u ovoj situaciji je osećaj za humor, taj prefinjeni živac samo-ironije. 

Kao i glavni lik, ovaj soundtrack je prilično šizofreničan u svojoj pasivno-agreisvnoj smirenosti i vrlo prkosan u svojoj formi. U svemu tome, postoji i jedan problem. Da bi se istinski uživalo u albumu, potrebna je određena doza otvorenog uma, jer je sve, samo ne običan. Na njemu možemo čuti instrumente kao što su  marimba, xylophone, tablas, ptičju pesmu, dulcimer, banjo, ukulele, detuned mandolin, phonograph, čeličnu gitaru, ewi i naravno, Newmanov fantastičan klavirni performans. Soundtrack od kog može da se poludi, na dobar način.

8. Cinematic Orchestra - Les Ailes Pourpres (2009)
 
Ova jedinstvena saradnja kompanije i giganta kakav je Disney sa kulturno diverzitetnim jazz orkestrom kakvi su CO je bila prikazana u nekim od ranijih epizoda SciSounda. Jedinstveno delo koje spaja lepotu prirode i njenu dualnu prirodu.
1. Opening Titles
2. Arrival Of The Birds
3. The Dance
4. Soda
5. Hatching
6. Marabou
7. Exodus
8. Transformation
9. Hyena
10. Life Of The Bird
11. First Light
12. Crimson Skies
Vocals [Featuring] – Lou Rhodes

7. Jesper Kyd - Assassin's Creed II (2009)
 
Da muzika komponovana za igrice može da stoji rame uz rame po kvalitetu sa muzikom komponovanom za filmove, svedoči Jesper Kydov soundtrack za epski popularnu igricu, Assassin's Creed, drugi deo.
Razbaškarena na dva diska, Kydova muzika varira od mirnih pejzaža do bujnih, ratobornih himni koje bude adrenalin u sekundi. Podsećajući pomalo na soundtrack za "Avatar", ima i svojih tribalnih momenata, ali je ceo proizvod zadivljujuće nadrealan, poput najkvalitetnijih new age albuma. Jedinstvenost ovog score-a je da za razliku od skoro svakog, nema očiglednih hitova.
CD 1
1. Earth (Heart) 
2. Venice Rooftops 
3. Ezio’s Family 
4. Florence Tarantella 
5. Home In Florence 
6. Approaching Target 1 
7. Approaching Target 2 
8. Venice Fight 
9. Florence Escape 
10. Tour Of Venice 
11. Flight Over Venice 
12. Back In Venice 
13. Dream Of Venice 
14. Home Of The Brotherhood 
15. Leonardo’s Inventions Pt1 
16. Venice Combat Low 
17. Venice Escape 
Playtime: 57:26
 
Nema pesama koje se izdvajaju, nema neposrednih rifova i "kuka" za koje bi ste se zakačili. Međutim, uprkos svim "manama", album je začuđujuće ubedljiv i inspirativan. Sa svojom kompleksnom strukturom vrlo lako može delovati kao soundtrack za film nego li za igricu, versatilno se izvrćući kroz razne vremenske periode, žanrove i raspoloženja, pružajući odličnu "vožnju" kroz sve njih. Jesper Kyd je stvorio kompleksno jedinjenje kome je potrebno pružiti barem nekoliko slušanja da bi se stekao utisak celine, kakva svakako jeste. 

6. Yeong-wook Jo - Old Boy (2005)
 
1. Look Who's Talking
2. Somewhere In The Night
3. Count Of Monte Cristo
4. Jail House Rock
5. In A Lonely Place
6. It's Alive
7. Searchers
8. Look Back In Anger
9. Vivaldi, Four Seasons Concerto Rv297 'Winter' In F Minor
10. Room At The Top
11. Cries Of Whispers
12. Out Of Sight
13. For Whom The Bell Tolls
14. Out Of The Past
15. Breathless
16. Old Boy
17. Dresser To Kill
18. Frantic
19. Cul De Sac
20. Kiss Me Deadly

Kako bi zvučala priča o čoveku koji je petnaest godina bio kidnapovan i zatočen, bez ikakvog objašnjenja? Kako bi zvučala priča koja prati njegov put u slobodu, snalaženje sa nešto novca, odećom i telefonom? I tu nije kraj, kako bi zvučala priča o čoveku koji upoznaje svog kidnapera i saznaje da se iza svega krije mnogo gora istina od zarobljeništva dugog petnaest godina? Uz to, skoro svaka pesma na soundtracku je imenovana prema noir filmu ili noveli (The Big Sleep, Farewell My Lovely, Out of the Past, Point Blank..). Istražite mračne kutke ljudske psihe kroz ovo južnokorejsko legendarno ostvarenje.

deo II: Jedino biće koje može da živi u otvorenom svemiru

Na internet televiziji Motherboard TV emitovana je epizoda serije 'Spaced Out', u kojoj se predstavljaju jedina bića na Zemlji koja mogu da prežive u ekstremnim svemirskim uslovima. Reč je o 'vodenim medvedima'.
 
Radi se o sićušnim beskičmenjacima zvanim tardigrade (sporohodači), koji mogu preživeti ekstremne svemirske uslove: vakuum, sunčevu radijaciju, ekstremne temperature od -237 do +149 stepeni Celzjusovih...
 
Poznati su i kao 'vodeni medvedi', zbog zdepastih tela pokrivenih kutikulom, a naučnici su ih 2007. godine poslali na svemirsku posadu kako bi otkrili kako reaguju na svemirske uslove. Otkriveno je da su ova neobična bića preživela sve navedene ekstremne uslove jer umeju da uspore svoj metabolizam i da ostanu u stanju kriptobioze, sve dok spoljašnji uslovi ponovo ne postanu povoljni za život.

Izvor.

deo III: Programiranje života-dokumentarac

Opis: "Programming of Life is a documentary created to engage our scientific community in order to encourage forward thinking.

It looks into scientific theories “scientifically”. It examines the heavy weight theory of origins, the chemical and biological theory of evolution, and asks the extremely difficult questions in order to reveal undirected natural process for what it is – a hindrance to true science.
Information is an essential part of our lives. The code that’s in every cell, every piece of DNA and all living things. Even though we’ve made many breakthrough discoveries in science there’s still so much more to be discovered."

Autor: Marija Blagojević

*ostatak liste čućete u narednoj emisiji, 3.oktobra.

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.