vrh dno
Melodična paradigma SciSound

Melodična paradigma

Progresivnost pre svega

05.09.2012.
Hol velikana je rezervisan za najbolje, a put do originalnosti je težak i trnovit. Ponekad je potrebno malo "ludila" da bi se postiglo nešto klasično i "normalno". Zavirite u progresivni kutak, takođe i otkrijte nešto više o mikrobima i koliko su korisni i/li štetni po nas.

deo I: Leprous - Bilateral

Progressive Rock / Avant-Garde/ Metal  (2011)
 
1. Bilateral (4:00) 
2. Forced Entry (10:20) 
3. Restless (3:30) 
4. Thorn (5:47) 
5. Mb. Indifferentia (6:33) 
6. Waste Of Air (5:32) 
7. Mediocrity Wins (6:07) 
8. Cryptogenic Desires (2:45) 
9. Acquired Taste (5:13) 
10. Painful Detour (8:18)

Uprkos tome što bi progresivna muzika trebalo da bude najsveobuhvatniji, najeklektičniji i najoriginalniji vid moderne i uopšteno, muzike budućnosti (čiji je sinonim, na neki način), stvarnost u Rock / Metal (i šire) krugovima (na žalost) često ne odiše pomenutim epitetima i entuzijazmom. Uglavnom, postoje dve struje u ovom nadrealnom kutku gitarske muzike; prva i dalje živi u prošlosti i pravi albume koji su na identičan način odsvirani pre mnogo, mnogo godina i time daju omaž jednom prošlom vremenu i eri, dok se drugi trude da na sebi svojstven način stvore nešto sveže, što definitivno nije ni malo lak zadatak. Kao razultat, često se dobija neoriginalnost i repeticija. Stvoriti nešto originalno u današnje vreme je stoga, vrlo teška i izazivna stvar za uraditi. Isto tako, iz ugla fan-baze, uprkos velikoj ponudi, teško je naći moderan, progresivan a originalan bend koji komplementira kako intelektu, čulima, tako i onom dosadnom elitisti srednjeg uha.
Dobre vesti stižu, takav bend postoji i ovu recenziju posvećujem širenju sveopšte radosti zbog bivstvovanja benda kao što je Leprous.
Dolaze iz Norveške, ali nemaju nikakve veze sa black metalom (osim, što ponekad nastupaju sa Ihsahnom, verovatno, jer im je prvi komšija ili nešto slično). Nastali su 2001. godine, kada su godine članova benda išle u rasponu od 19 do 24 godine.
Deset godina kasnije, potpisuju ugovor za čuveni InsideOut i objavljuju jedan od najcooljih prog albuma koje čuh u dugo, dugo vremena, Bilateral. Sa trajanjem od oko skoro sat vremena, Bilateral je putovanje kroz razgoropađene bass linije, nerdy polyrhythmiju, epsku melodičnost, pevljive i lako pamtljive refrene i upečatljivu vokalnu izvedbu Einar Solberga, klavijaturiste i vokaliste čija me zvonka boja glasa jako podseća na Daniela iz PoS. Leprous odista zvuče kao spoj svega najboljeg iz prog bendova današnjice plus, očaravajuća uvrnutost i put u neočekivano. Uživajte, a evo nekoliko recenzija stranih kolega, na primer i na primer.
 
Ocena: 10/10
Liči na: PoS, Riverside, Faith No More, Devin Towsend Project, Opeth.
Favorit: "Bilateral"

deo II: Upoznajte svoje mikrobe

Naša tela su prekrivena morem mikroba - kako patogenima od kojih se razboljevamo, tako i "dobrim" mikrobima, o kojima manje znamo, ali koji bi mogli da nas održe zdravima. Na TEDMED-u mikrobiolog Džonatan Ajzen deli sa nama saznanja, obuhvativši neke izneneđujuće načine pokretanja ovih dobrih mikroba.

Autor: Marija Blagojević

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.