vrh dno
Paklena simbioza SciSound

Paklena simbioza

Determinanta ispravnosti pogrešnog

27.06.2012.
Ma koliko naslova posedovali u svojoj biblioteci, uvek će biti mesta za nove klasike. Ovonedeljni album (a i artist) re-definišu žanr, umetnost za sebe, jedinstveni i neponovljivi u svojoj kreativnoj ludosti, oni rasklapaju naše poimanje "ispravnog" i "pogrešnog".

deo I : Skinny Puppy - The Greater Wrong of the Right

Electronic / Industrial / Experimental (2004)
 
Uobičajeno, kada neki bend koji ima godine i godine staža (poput SP-ija) napravi malo veću pauzu u stvaranju, pomislite da su otišli u nepovrat, tj. raj za muzičare, put bez povratka, na "odmor", kako god vam milo. Takođe, iako se vrate, obično ne očekujete da će novi materijal biti vredan vašeg vremena (u nekim slučajevima paralelne/alternativne stvarnosti, i-para). Puppy-jevci su bez problema mogli da "bace peškir" i da kažu da su imali karijeru. Imali su je. Međutim, kako to obično biva, đavo đavolu ne da mira.. i to toliko, da ga inspiriše da ode na apsolutno drugu platformu stvaralaštva. Da, da, to je bio lep način da kažem "da imitira ohGr".
Da se razumemo, šoku koji je ovaj album izazvao još uvek nije istekao rok trajanja. Razloga je mnogo, te haj' mo na analiziranje. Za početak, neverovatno ali istinito, umesto da po navici nagađamo šta to (dođavola!) Ogre govori (peva/recituje), skoro svaka treća-četvrta reč je razumljiva. Ponekad čak razumemo i ceo refren. Da stvar bude normalnija (pošto je Skinny Puppy sinonim za freakyness, ne mogu da kažem "čudnija"), postoji i pokoji dance-able momenat, kao i pevljivi refreni. Šta se to desilo sa starim šok majstorima? Da li su ih stigle godine? Ili su jednostavno odlučili i da se oprobaju u (po mišljenju autora ovih redova) drugoj strani medalje, u daleko težem izazovu-bavljenjem jednostavnijim aranžmanima i pravljenju "pravih" melodija? Odovor se, naravno, krije u Najpogrešnijem.
Budući da nisam preveliki fan Puppy-jevog starijeg rada iz razloga što mi je bio prenaporan i preterano-preteran, ovaj album dolazi kao zračak sunca posle apokaliptične kiše. Ovim albumom Skinny-jevci su napravili iskorak ka široj publici, možda čak i ka klubovima, što mislim da je i bio red, s obzirom koliko dugo postoje. 
Vratimo se zvuku. Ukoliko izignorišete činjenicu da su nazivi pesama većinski napisani na izmišljenom jeziku, svejedno ćete se naći u čudu. Struktura pesama je takva da ima elemente više stilova, ali ne prati nijedan posebno. Dakle, osnova je elektronski zvuk koji može podsetiti na "The Process" eru, ali začinjen modernijim elementima, kao što je IDM, repovanje, brejkbit i slično. Lepa stvar sa ovim albumom je ta što vas izvodi iz comfort zone sve elektronske muzike koju poznajete (zaboravite je), i odvodi na Skinny Puppy putovanje, gde je svaki zvuk jedinstven i gde vam treba vremena da se samo snađete i shvatite šta vas je snašlo.
Poput svih muzičkih giganta, na prvi pogled može delovati "preveliko", prejako, previše.. kao muzička zver ili King Kong koji želi da se popne na zvučni neboder. Pored malo navikavanja i ulaženja u ovako kompleksan scenario i background, uživanje u ovom freaky masterpiece-u je zagarantovan. Kao jedinu manu mogu da navedem preveliku žanrovsku šetnju, dakle velika je šteta što postoji samo jedna pesma sa brejkbit vodećom ulogom ("pro-test"). Takođe, postoji samo jedna pesma sa očitim dance-able momentom ("past present"). S tim na umu, i sa uvidom u rad ohGr-a, mogu slobodno da zaključim da je "The Greater Wrong of the Right" klasik u žanru, u kom je i sam trendsetter. Obavezno štivo za sve ljubitelje alternativne elektronske muzike, album koji se i dan danas nanovo "otkriva". Uživajte.
 
Ocena: 9.5/10
Liči na: Skinny Puppy.

deo II : Tajanstveni shuttle se vratio na Zemlju nakon 469 dana

X-37B vratio se na Zemlju nakon misije o kojoj se ne zna gotovo ništa, kao ni šta je bilo u njegovu teretnom prostoru. Tajanstvena letelica će u svemir opet ove jeseni.
 
Robotska eksperimentalna letelica X-37B vratila se u subotu na Zemlju nakon što je u orbiti provela 469 dana na misiji o kojoj se ne zna gotovo ništa. Letelica duga 8,8 metara je sletela u bazu Vandenberg u Kaliforniji, a američka vojska tek je šturo izvestila o tome te su obavili snimak sletanja.
 
Bespilotnu letelicu izgradio je Boeing za višestruke letove u svemir, a u orbitu su je lansirali 5. marta 2011. godine. Kao i kod prvog lansiranja 2010. godine, o misiji i teretu koji je nosio ne zna se ništa, a baš je to potaknulo nagađanja da X-37B obavlja špijunske zadatke ili testira neke nove tehnologije. X-37B nosi i naziv Orbitalno testno vozilo-2 (OTV-2), a njegov blizanac OTV-1 je nakon prvog lansiranja u orbiti proveo 224 dana. Već se zna kako će ga raketa Atlas V ove jeseni ponovno poslati na novu misiju.
 
Letelica ima raspon krila od 4,5 metra, a teška je pet tona. Poređenja radi, dve ovakve letelice bi stale u teretni prostor umirovljenih shuttlea.
 
U trenutnoj verziji, X-37B može da prevozi samo manje količine tereta prema ISS-u, no Boeing već razmišlja o većoj verziji X-37C. Takva bi letelica mogla prevesti do šest astronauta, a od B verzije bila bi 65 do 80 posto veća.
 

Autor: Marija Blagojević

 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.