vrh dno
Out Of The Past The Last Picture Show

Out Of The Past

Jacques Tourneur (1947)

26.08.2012.
Volim noir filmove jer se u njima oseća miris nikotina, viskija i zavodljivih ženskih parfema. "Out Of The Past" je punokrvni noir krimić sa inteligentnim zapletom koji je kasnije kao matrica poslužio mnogim trilerima, tako da je iz današnje perspektive poprilično predvidiv.

Volim noir filmove jer se u njima oseća miris nikotina, viskija i zavodljivih ženskih parfema. Nekada ranije, napravio sam listu svojih omiljenih noir ostvarenja.
Ovom prilikom bih želeo da je dopunim i ovim filmom, koji sam greškom zaboravio da uvrstim na predmetnu listu. U pitanju je „Out of the Past“, remek delo Žaka Tarnera iz 1947. godine u kojem igraju Robert Mičam, Džejn Grir i Kirk Daglas. Punokrvni noir krimić sa inteligentnim zapletom koji je kasnije kao matrica poslužio mnogim trilerima, tako da je iz današnje perspektive poprilično predvidiv.

Likovi su harizmatični i zanimljivi, a cela priča je izvajana rediteljskom rukom starog majstora B filmskih klasika -Cat People (1942) i I Walked with a Zombie (1943). 

Robert Mičam igra tipa, Džefa Bejlija, koji se povukao u neku američku vukojebinu srednjeg zapada, promenio ime, otvorio benzinsku pumpu, spanđao sa finom devojkom malograđanskog kalibra, misleći da je zauvek pobegao od svoje prošlosti. Međutim, stvari se menjaju kada po njega dolazi čovek kojeg šalje prijatelj iz prošlosti, Vit Sterling (Kirk Daglas), za kojeg je Bejli nekada radio. Bejli je bio privatni detektiv koji je tragao za fatalnom Keti (Džejn Grir) koja je po svom karakteru školski primer žene koja je sastavni deo ovog filmskog podžanra kriminalističkog filma.

Oskar Vajld je nekada napisao kako voli žene koje imaju prošlost i muškarce koji imaju budućnost. Žene u noir filmovima uvek imaju prošlost, ali i izvesnu budućnost, dok se kod muškaraca ne zna ishod. Obično se dogodi da većina završi dva metra ispod zemlje sa rupom na čelu. Kako ne bih previše otkrio, mogu mirne duše reći, da je u pitanju jedan od onih filmova zbog kojih se postaje filmofil i zbog kojih se pristupa ezoterijskom bratstvu ljubitelja klasičnog Holivuda.

Autor: Đorđe Kalijadis

Pogledaj još...
 • 2547-00.jpg

  Career Girls

  28.01.2013.
  Majk Li je vrhunski dočarao epohu sivila propraćenu pesmama grupe The Cure i tadašnjom modom kojom je odenuo glavne likove. ...
 • 2493-00.jpg

  Smrt čoveka na Balkanu

  25.11.2012.
  Film očigledno predstavlja studiju karaktera i mentaliteta (film ogledalo), ali to ne radi podilazeći masi, niti to radi s prezirom ...
 • 2465-00.jpg

  Fani i Aleksandar

  21.10.2012.
  „Fani i Aleksandar“ je veliki, uzbudljiv i ambiciozan film, u kojem ima dosta višeslojnih likova od kojih bi svako mogao ...
Komentari
gost_ZNAsePRase - 28.08.2012. 20:02 h
Great f*ckin' movie... Stoji na istom disku sa GILDA, THE NIGHT OF HUNTER, BEST YEAR OF OUR LIVES, TOUCH OF EVIL a predlozio bih jos i Cape Fear (originalna verzija takodje Mitchum) i Sunset Boulevard... Svaka cast za tekst i sto si se setio bas ovog filma