vrh dno
Accept oduševio zagrebačku metal publiku Raport

Accept oduševio zagrebačku metal publiku

Stari veterani heavy metala dočekani i ispraćeni ovacijama

26.10.2012.
Odlično raspoloženi tijekom cijelog nastupa osmjesima i kimanjem glavom komunicirali su sa publikom koja im je vraćala benganjem, i oduševljenjem. Očiti pokazatelj da se i bez puno govorancije može postići razumjevanje sa publikom.

U sklopu svoje višemjesečne turneje kojom promoviraju svoj najnoviji album 'Stalingrad' (koji je usput bez pogovora osvojio i publiku i struku) stari mačori njemački legendarni hevijaneri Accept po prvi puta su nastupili u Hrvatskoj. Koncert se održao u zagrebačkoj Dvorani Jedinstvo (gdje je desetak dana prije njih nastupila Anathema, čiji je nastup obilježio opće poznati manjak publike). Iskreno za ovaj koncert nije bilo bojazni, jer ne samo da su Accept svjetske poznate legende heavy metala koje sviraju već više od 30 godina, već prvi puta su uvrstili Hrvatsku u svoju turneju i zadnje, ali ne najmanje bitno, metalci su uistinu najvjernija publika na svijetu i bilo je za očekivati da će doći podržati ovaj koncert.

Accept je sa sobom doveo talijanski progresivni heavy bend Hollow Haze koji je imao zadatak zagrijati publiku. Posao su odradili odlično, te iako do sada relativno nepoznati publici od polunapunjene dvorane dobili odlične reakcije. Bend koji i te kako brine za imidž (svi članovi su bili u kožnim hlačama i košuljama) na trenutke daje šminkersku notu, ali ruši sve predrasude kada se čuje vokal ćelavog pjevača koji je savršeno clean i podsjeća na Alana Atkinsa (Judas Priest). No bilo kako bilo, oko 21:30h nakon sitnih tehničkih priprema pred sada već krcatu dvoranu uz žestoke zvukove heavyja penje se Accept!

Publika ih od početka dočekuje gromoglasnim pljeskom i vriskovima oduševljenja. Svirka započinje sa pjesmom 'Hung, Drown and Quartered' i sasvim lijepo razbacava publiku. Slijede 'Restless and Wild' i 'Stallingrad' tijekom koje publika skandira i drži ritam tako jako da se činilo da će se pokrenuti pravi marš na Staljingrad. Mark Tornillo, sadašnji pjevač benda, pokazao se kao dostojna zamjena osnivaču i prijašnjem pjevaču Udu Dirkschneideru. Gospodin Mark, odličnog stasa (za svoje godine), odličnih vokalnih sposobnosti, sa svojim pomalo hrapavim glason odlično se uklopio u bend i podigao izvedbu na malo energičniju razinu od prijašnje.

U pojedinim trenucima Mark se povlači u pozadinu i prepušta svjetla gitaristu Wolfu Hoffmanu (neslužbenom vođi), koji ne skida osmijeh sa i lica časti publiku improviziranim solažama. Nakon toga savšeno uigrani basist Peter Baltes i gitarist Wolf nam priređuju svojevrsno nadsviravanje, koje završava zajedničkom solažom koja vodi u pjesmu gdje se uključuju pjevač i ostatak benda i to bez pola muke i savršeno uigrani. Cjelokupna playlista bila je prošarana hitovima sa novog albuma i dobrim brojem starijih tako da je i onim starijim fanovima koji su možda odrasli u Accept (a našlo se i takvih u publici) pružila dobar presjek karijere. Dečki u već pozamašnim godinama uspijevaju od prve do zadnje minute održati žestok tempo i usijanu atmosferu u dvorani (da smo i mi kao publika ostali u šoku, i morali uzeti pauzu ili dvije za šankom). Odlično raspoloženi tijekom cijelog nastupa osmjesima i kimanjem glavom komunicirali su sa publikom koja im je vraćala benganjem, i oduševljenjem. Očiti pokazatelj da se i bez puno govorancije može postići razumjevanje sa publikom.

Za bis izvode jedne od najvećih hitova 'Teutonic Horor' 'Balls to the Walls' i 'Metal Heart' tijekom koje se bubnjar penje na na konstrukciju bubnjajući u isto vrijeme sa povratnim ritmom od publike. U tom nam se trenu i učinilo da dvoranom kuca jedno veliko metal srce, koje je raširenih ruku dočekalo ove legende.

Zapetljanih kosa, mokrih majica ali sa osmjesima na licu publika se zadržala u dvorani na još pokojoj pivi i naravno razmjeni dojmova. Jedinstveni heavy metal koncert starih veterana koji još uvijek i više nego znaju svoj posao. Možda smo i u nekim trenucima pomislili, da se ovaj nastup trebao dogoditi i puno prije, ali eto na to ćemo jadnostavno morati odgovoriti sa - bolje ikad nego nikad! Sudeći prema energiji ovi stari mačori imaju još dosta toga za dati publici, i ne odlaze nikuda tako da će biti vremena za još puno nastupa.

Raportirala: Snježana Žilka

Fotografirao: Goran Forgač

Pogledaj još...
 • 2678-00.jpg

  Who See @ Bašta KST-a

  28.09.2014.
  Izvedena je većina pesama koje su ljudi prihvatili kao nove hitove i tako dokazali da veliku armiju fanova imaju i ...
 • 2677-00.jpg

  Prti Bee Gee @ Bašta Sava Centra

  16.09.2014.
  Možda nije sve bilo kako je trebalo, možda se očekivalo više (i pubilke, a i od organizatora) ali ekipa Illegal ...
 • 2676-00.jpg

  THCF - Koncert u Barutani

  01.09.2014.
  THCF je još jednom pokazao koliko mogu da naprave dobar i kvalitetan šou i da imaju publike koja je uvek ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.