vrh dno
Nišville Jazz Festival Raport

Nišville Jazz Festival

od 16. do 19. avgusta

24.08.2012.
Ono po čemu se Nišville razlikuje od ostalih džez festivala u regionu je ta festivalska atmosfera koja vlada celim gradom, čega nije manjkalo ni ove godine.

29-ti Nišville jazz festival održan je od 16-og do 19-og avgusta tekuće godine. Kao uvertira samom festivalu prethodile su mnogobrojne manifestacije širom Niša. Ono po čemu se Nišville razlikuje od ostalih jazz festivala u regionu je ta festivalska atmosfera koja vlada celim gradom, što nije manjkalo ni ove godine.


Može se primetiti da mnoga velika imena u svetu džez muzike doživljavaju svoje “balkansko vatreno krštenje” baš na Nišvilu. Ove godine to “vatreno krštenje” imao je prve večeri festival niko drugi do francuski fusion/jazz violinista Žan-Lik Ponti (Jean-Luc Ponty). Ponti je nastupio sa kvartetom Lecomte-Akwa-Schmitt i publici se odužio na pravi način - fenomenalnom svirkom. Na kraju nastupa uručena mu je i nagrada za izraziti doprinos džez muzici.

Pored Pontija prvi put na ovim prostotima nastupio je sastav Jon Cowherd Mercy Project u sastavu sa legendarnim Džonom Patitucijem (John Patitucci) na kontrabasu i Brajanom Blejdom (Brian Blade) na bubnjevima. Koncert kakav se mogao očekivati od ovakvog sastava. U pauzama između nastupa dodeljena je nagrada za životno delo kompozitoru, aranžeru, saksofonisti i publicisti Milivoju Miću Markoviću koji nam je svima poznat po komponovanju muzike za kultnu jugoslovensku seriju "Otpisani".

U završnici večeri nastupili su ovogodišnji dobitnici nagrade Šaban Bajramović, gansko/britanski sastav Osibisa koji su svojim afro-ritmovima razdrmali publiku Nišvila. Poslednji nastup na prvoj večeri festivala imao je brazilski bubnjar Aleksande Kunja (Alexandre Cunha) sa svojim kvintetom, a program se kasnije nastavio džem sešn-om u dvorištu Banovine koji je trajao do ranih jutarnjih časova.

Što se tiče druge večeri festivala, istakao bih nastup Tacuma and Bowie Funk Experience(USA), koji su i bili glavne zvezde druge večeri Nišvila.
Jedan od meni lično najzanimljivijih nastupa bio je Amira Gvircmana (Amir Gwirtzman) izraelskog multiinstrumentaliste koji je svojom kreativnošću zadivio posetioce treće večeri. Takođe, treće večeri nastupio je sastav Opus 5 (USA) svirajući pesme sa svog albuma prvenca.

Poslednje veče festivala uveličano je svirkom britanskog fank sastava The Brand New Heavies čiji je nastup i najposeceniji ove godine. The Brand New Heavies su festival zatvorili na samo njima svojstven način…

Što se samo Nišvil festivala tiče, on je dokaz da se ne moraju praviti megalomanski nastupi i naplaćivati basnoslovne cene karata kako bi festival dostigao epitet velikog. Sve cene su bile i više nego pristupačne, počevši od hrane, pića i samih karata za festival, a koliko je Nišvil poznat u regionu govori i veliki broj volontera iz svih zemalja regiona. Moja lična ocena ovogodisnjeg Nišvila je jedna jaka desetka!

Autor: Nikola Marić

Pogledaj još...
 • 2678-00.jpg

  Who See @ Bašta KST-a

  28.09.2014.
  Izvedena je većina pesama koje su ljudi prihvatili kao nove hitove i tako dokazali da veliku armiju fanova imaju i ...
 • 2677-00.jpg

  Prti Bee Gee @ Bašta Sava Centra

  16.09.2014.
  Možda nije sve bilo kako je trebalo, možda se očekivalo više (i pubilke, a i od organizatora) ali ekipa Illegal ...
 • 2676-00.jpg

  THCF - Koncert u Barutani

  01.09.2014.
  THCF je još jednom pokazao koliko mogu da naprave dobar i kvalitetan šou i da imaju publike koja je uvek ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.