vrh dno
FTP! Intervju

FTP!

O novom albumu "Gej Romi Blizanci" i još po nečemu

26.09.2012.
Ideja nam je pozvonila na mozak u sred noći kad je najbolja inspiracija... Istovremeno, a na različitim lokalitetima smo se probudili, te i pozvali jedan drugog. Isto ko i kad smo onaj CSKA - Inter iz keca u dvojku al' nas prodalo nešto drugo i glupo... Ostalo je istorija.

Posle dužeg vremena konačno ste odradili i objavili jedan pravi projekat. Otkud ideja da album nazovete "Gej Romi Blizanci"?

Bogdan: Iz naših najboljih mozgova.
 
Jovan: Ideja nam je pozvonila na mozak u sred noći kad je najbolja inspiracija... Istovremeno, a na različitim lokalitetima smo se probudili, te i pozvali jedan drugog. Isto ko i kad smo onaj CSKA - Inter iz keca u dvojku al' nas prodalo nešto drugo i glupo... Ostalo je istorija.
 
Za razliku od prethodnih ovaj album je pored repa prošaran i drugačijim žanrovima muzike i nije klasičan blokovski reprezent. Da li ste želeli time da album približite i publici koja ne sluša rep?
 
Bogdan: Da, hteli smo da ga približimo nama, koji ne slušamo rep. Osim toga, album je vrlo klasičan blokovski reprezent.
 
Jovan: To smo uradili za hip-hop.
 
Pesma "Fudbaaal" u saradnji sa Vojkeom iz grupe Blaya DUB Playa kao jedinim gostom na albumu za sad je najveći hit sa albuma. Da li planirate ekranizaciju ovog hita?
 
Bogdan: Pesma se zove ,,Fuuudbal'', a ekranizaciju planiramo za svaku pesmu. Čak i za tuđe neke.
 
Jovan: Planiramo da po istoj snimimo film i to o reprezentaciji Jugoslavije koja putuje na svetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj, pa onda Piksi daje gol i gleda na sat, onda uleće pevac maskota, a zatim se iznenada pojavljuje kuca maskota iz Amerike 1994. i kungfuom brani Piksija a potom se vraća na limenku Koka Kole.
 
Vidimo da ste ljubitelji filmova. Pesma "Taksist" inspirisana je popularnom francuskom akcionom komedijom "Taxi", a "Život je jedna tombola" Kusturicinim dokumentarcem o Maradoni. Da li ste planirali da prepričate još neki film u rep verziji?
 
Bogdan: Da, ja volim svih 12 filmova koje sam pogledao. Naravno da planiramo, a zainteresovani ljubitelji naše muzike nam mogu poslati na mejl svoje predloge u vidu filmova koje bi želeli da prepjevamo, a pobjednik dobija kuriozitet da njegov predlog bude na našem novom albumu.
 
Jovan: Pa nešto smo u pregovorima da “Ivkovu slavu” isto tako.
 
Grajm je veoma postao popularan u Srbiji nakon pesme "Srbija Đans Lajk Dis" od Zvezdi Grajma. Šta se desilo sa vašim žanrom "Etno grajm" koji je bio zastupljen na albumu "Daleko vam pička materina"?
 
Bogdan: Desilo se da je taj žanr originalniji od bilo kog drugog žanra, al pošto je drugaciji, a živimo u netolerantnom društvou, prošao je kao knez Miškin.
 
Jovan: Pa mi uzmemo da radimo nešto i onda uzmu to isto nešto drugi da rade pa mi onda uzmemo da radimo nešto drugo i tako...to se zove...ne znam kako se zove...možda se i ne zove...
 
Popularni junak iz video igrica Super Mario je takođe našao mesto na ovom albumu. Da li je po vama on veći junak nego što su neke slavne ličnosti kod nas?
 
Bogdan: On je dosta manji junak. Il su one pečurke baš velike.
 
Jovan: Može biti...a ne mora da znači...ko kad u onom partizanskom filmu kad one sanke, pa nešto...
 
Ironija je prisutna i na ovom albumu. Pesme "BusPlus" i "Heroojska" iskazuju vašu "ljubav" prema Draganu Đilasu i Novaku Đokoviću. Da li to znači da želite da ih zamenite s nekim drugim i boljim ljudima?
 
Bogdan: Ne bismo ih mjenjali ni za šta na svijetu! Eventualno za Tomislava Nikolića i skupštinsku većinu.
 
Jovan: Nema tu mesta ironiji... Pobogu, Dragan nam je obezbedio BusPlus a kad je Nole nasmejan i Bog se smeje... Da ne pominjem to što se Dragan zove ko Džajić a da se Nole potpuno rimuje sa Bole i Jole... Kapiraš?!
 
Vaši nastupi obiluju dobrom komunikacijom sa publikom. Nastup na Barci Vešeraj zajedno sa Bauk Squad-om je bio dosta dobro propraćen. Međutim na festivalu "svi kao jedan" publika nije nešto bila oduševljena vama. Da li razlog za to nalazite u hejtu dela publike koja je došla da isprati neke popularnije izvođače smatrajući vas nepotrebnim za ovaj festival?
 
Bogdan: Nismo ni mi bili oduševljeni publikom, možda je to bilo u pitanju.
 
Jovan: Na cvi ko jedan očigledno nismo dovoljno reperski mahali ručicama i zato je ispalo tako kako je ispalo, mada su jedne tri klinke skakale i pevale... A na Vešeraju su došli ljudi upravo zbog nas jer nisu morali platit ko na cvi ko jedan..
 

Pank grupa "LJ" koju ste okupili prestala je s radom od kad ste se ponovo aktivirali u rep muzici. Da li ćete ponovo pokrenuti njen rad?
 
Bogdan: ,,Noou, noou, noou, noou'', prestala je sa radom prije no se oformila! Ništa ne pratnjavate naše velelepne karijeriške. A njen rad nikada nije ni obustavljen!
 
Jovan: Radovi na FTP! projektu su nas toliko okupirali da bukvalno nismo mogli i jare i pare pa smo udarili malo na jare...na malo jare...a biće i para valjda...
 
Niste poznati kao ekipa koja gostuje drugim reperima. Međutim, ostvarili ste saradnju sa Mladenovačkom grupom Demencija iako ih ne poznajete lično. Da li biste hteli da ih upoznate konačno?
 
Bogdan: Hteli bismo da ih upoznamo beskonačno!
 
Jovan: Nama je to životna želja... Ali možda je i glupo da to obavimo jer bismo onda postali nepoželjni... A znamo da žiiivooootaaaa neeemaaaa bez snoooovaaaaaaaa!!!!!!
 
Takođe ste sarađivali i sa Psihoaktiv Tripom, mladim nadama pravog blokovskog repa. Da li ih na neki način smatrate svojim naslednicima?
 
Bogdan: Mi njih ni ne smatramo, pogotovo Grujicu Mujicu mog.
 
Jovan: Više ih smatramo svojim prestolonaslednicima... I onda ce neki Gavrilo Princip da ih upuca i onda ćemo valjda da objavimo neki rat....i to...
 
Prethodni album "Zvuci prirode" je zaista opravdao svoj naziv. Da li planirate neki sličan projekat?
 
Bogdan: "Prizvuci prirode'', biće isti, samo malo tiši. Ili možda "Edorirp icvuz'', sve će pjesme ići unazad, a tu možda i otkrijete da vjetar duvnjaava demoonski i da mi svima želimo zlo! I NAOPAKO!
 
Jovan: Planiramo “Zvuke društva”.
 
(Pitanje za Krafta): Grupa Ja Hafsa koju činite ti i Sajsi MC je takođe na pauzi. Da li je u pripremi neki album i kako ocenjuješ njenu popularnost?
 
Jovan: Ivana i ja to smo srca dva.
 
Bogdan: I šta ja sad da kucnjavam ovdje i da li da mi sledeće pitanie, tj. odgovor bude pod rednim brojem 14 ili 13, kakvaj ovo organizacija?!?
 
Na preslušu albuma smo imali prilike da čujemo pesmu "Moj mozak je toliko hendikepiran...". Zbog čega se ova pesma nije našla na albumu?

Jovan: Zaboravili smo da je okačimo a posle nas je mrzelo.
 
Bogdan: Jebi ga. Bolje da obratite pažnju na intervjujske tehnikalije, fali i meni 13. pitanje, pa šta?
 
Takođe ste nas navikli da na svakom albumu imate po jednu ljubavnu pesmu. Obećali ste da će pesma "Valeri" koju smo imali prilike da čujemo samo uživo naći svoje mesto na albumu. Da li će ugledati svetlost dana na nekom sledećem projektu?
 
Bogdan: Mi smo vas navukli. I užiivamo u vašoj krizi. Jer smo zli. Što bi rek'o Garinča: ,,Nikad, nikad; nikad, moja MILA!''
 
Jovan: Ima i na ovom nekoliko ljubavnih... I ako nisu baš ljubavne tu se provuče po koji ljubavni momentić... Na primer, Mario čezne za pricezom, onda recimo ljubav između harmonikaškinje pahuljice i smeha, ljubav prema fudbalu, ljubav između Petre i smotanog pandurčika...i tako...ljubav je svuda...
 
Pitanje za kraj, hoće li ovaj album izaći u opipljivom obliku ili makar samo na downloadu pošto jedino imamo prilike da ga slušamo na jutjubu?
 
Bogdan: Izaćiće u još par apstraktnih oblika. Planirali smo ga u obliku ljubavi, misli i naravno - zloa.
 
Jovan: U opipljivom možda pa i neće a skinuti se ima valjda…
 
Bonus pitanje: Ljubitelji ste serija takođe, Mućke ili Alo Alo?
 
Bogdan: AOOO!!! A da ja vas nešto pitam: ,,FTP!'' ili ,,neFTP!''??!!?
 
Jovan: Zar se pa i igra upoređivanje toga... Mućke brale...


Novi album "Gej Romi Bliznaci" možete da poslušate ovde.
 
 
Autor: Srđan Grković

 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
gost_mesija - 26.09.2012. 21:16 h
svaka cast za intervju...genijalnost...od mene imate bacvu piva
gost_zarjeimebitno - 26.09.2012. 23:49 h
FTP! FTP! F T P !!!!
gost_neznam - 08.10.2012. 15:24 h
zaboravili ste da su dosta snimali sa Bauk Skvadom, a imaju i pesmu sa LCC-om.