vrh dno
Mikri i Bvana Intervju

Mikri i Bvana

O zajedničkom albumu "50 evra micc", planovima, nastupima i Ivici Dačiću

11.09.2012.
Bilo je manje-više neizbežno da se odradi taj projekat jer smo imali viška volje, vremena, rima i bitova a i dobru volju.

Nedavno je izašao vaš zajednički album, zbog čega "50e micc" i zašto to "nie lose nego povoljno"?

Mikri: Zato što je sniženje tada bilo aktuelno, u feel me?
 
Vas dvojica ste dosta aktivni poslednje 3, 4 godine po pitanju albuma, projekata i gostovanja, odakle ideja da baš vas dvojica odradite zajednički album?
 
Mikri: Sinula je kao (g)rom iz vedra leba.
 
Bvana: Bilo je manje-više neizbežno da se odradi taj projekat jer smo imali viška volje, vremena, rima i bitova a i dobru volju.
 
Trip ovog albuma je dosta drugačiji od klasičnog Bvane ili klasičnog Prti Bee Gee-a, postoji dosta tematskih pesama (crno protiv belog, basket u zatvoru, str8 up cigan kao urbana legenda i super junak, raj za repere, afterparti…), čime ste se vodili u stvaranju traka?
 
Mikri: Uglavnom lakim drogama.
 
Bvana: Pa šta ja znam, po meni se i ne razlikuje nešto puno od naših originalnih fazona, ali sem toga se slažem sa Mirkijem.

Spot za „Crno vs belo“ je prošao dosta zapaženo od strane publike, koliko je pomogao promociji albuma i kako ste zadovoljni prvim “zarađenim” milionom?
 
Mikri: Poluneočekivano, tako da sada imamo seksualne odnose sa raznoraznim devojkama iz kruga dvojke svakoga dana.
Bvana: Promociji samog albuma nemam utisak da je pomogao nešto puno, ali se svejedno osećamo ko milioneri.


Nakon pomenutog spota je izašao spot i za “Na Adi”, u remiks verziji, koji je takođe neuobičajen, pesma je letnja a spot je sniman zimi, pravi kontrast. Zanimljivo je da je remiks ove pesme odrađen na instrumentalu Mad CJ Mack-a. Zbog čega to i da li planirate još neki spot sa albuma?

Mikri: Sve je to hip-hAp, očekujte nove video zapise.
Bvana: Spot je ispao takav jer je Noyz iz Who See-ja mnogo žurio da ga uradi. Što se tiče matrice delovao je kao gotivan fazon.

Od gostiju su tu samo Eufrat i Ajs Nigrutin, zašto nije bilo više gostiju?

Mikri: Tako se ispostavilo, što bi rekao maj niga Ajs.
 
Bvana: Oni su bili sasvim dovoljni.

Na albumu je dosta ljudi bilo zaduženo za instrumentale, tu su Nik, Rajk, Šmek Dedi, JanZoo i Eufrat, kao i za skrečeve (DJ Raid, DJ Rokam, DJ Iron), ali zanimljivo je da je i Mikri jedan od bitmejkera (za pesmu Otporni na metke) a takodje i skrečera (na stvari "STR8 Up CIgan"). Da li čukas bitove inače? Takođe na albumu je greškom potpisan i 3man kao bitmejker (za pesmu Taster), kako se to dogodilo?
 
Mikri: Čukam si bitovi al sam malo ispao iz takmičarske forme. Za anomalije u štampi zadužen je Bvanin sektor, njemu se obratite.
 
Bvana: Jebi ga, pogreši čovek, svaljujem svu krivicu na sebe jer su obojica radili remixe za tu stvar pošto je originalno snimljena na Nikov remix Džutimove pesme “Kik het sner” pa smo morali da radimo novu muziku i ja sam greškom napisao 3man. Takođe sam pogrešno napisao za Reputaciju da je muziku radio JanZoo, a u stvari je radio KSS i ovom prilikom im se javno izvinjavam za greške.
 
Imali ste veoma zapažen nastup na Exitu, okupljeni kao Sve barabe tj 43zla, a posle nastupa Beogradskog Sindikata ovo je najposećeniji domaći rep koncert ove godine trenutno u Srbiji, kako ste zadovoljni nastupom i odzivom publike?
 
Mikri: Publici hvala što je ostala do sitnih sati i ispratila flow do kraja, dokaz da istinski hip-hop u Srbiji ima još dugo da traje, a nastup kao nastup nikad nismo zadovoljni što je najnormalija stvar u šou biznisu, to se stalno dešava.

Na Exitu ste nastupali u 43 formaciji, da li slučajno to možemo opet očekivati?

Mikri: Na Kalemegdanu rokamo 15. septembra u okviru Warriors Dance festivala, a predgupa nam je Prodigy, kaže Timbe.

Da li će konačno izaći “43zla vol.2”, i šta bi sa projektom “Tamna strana fanka”?

Mikri: “Sve barabe vol.2” izlazi za 2, 3 meseca. Snimanje i produkciju smo doveli do završnih faza, a “Tamna Strana Fanka” zbog neozbiljnosti kolektiva i neprofesionalnosti pojedinih članova ne verujem da će ugledati svetlost dana, nažalost...


(Pitanje za Bvanu) Kao što već rekoh, obojica ste aktivni dosta, ti si izbacio čak 3 albuma 2009., a potom i 2 uživo albuma sa bendom “Drtine” (u saradnji sa Čodom iz Bad Voice-a). Primetio sam da sada dosta sarađuješ sa Liderom, Don Dadom, kao i makedonskim reperima (LD Pistolerom, Da Dzaka Nakotom, Strajkom…), kako je došlo do tih saradnji i da li planiraš novi solo projekat ili zajedničke projekte sa nekim od navedenih?

 
Bvana: Pa, saradnja sa Drtinama je prestala otprilike kad je Fanki Čodica otpalio u Ameriku da šljaka pa sam okupio Neznane Ludake medju kojima je i Lider. Sa Makedoncima je došlo do saradnje kad su Don Dada, Vikler i LD Pistolero snimali album u BG-u. Kasnije je saradnja produbila kad smo otišli u Skoplje da promovišemo album i snimimo drugi spot sa istog za numeru gde ja gostujem. Inače planiram nove projekte sa tim ljudima ali vreme će pokazati šta će biti od toga.
Mikri, pored rada u Prtiju i 43zla dosta si aktivan i u drugačijim varijantama. Tokom poslednje 3 godine gostovao si raznim domaćim reperima, što poznatim, što manje poznatim, a izašli su i spotovi za “Medak Fank (zajedno sa Bad B-jem) i “New Mack Village (sa Vokeom iz 93fu-a). Kako je došlo do tih saradnji i da li planiras još neke solo projekte?
 
Mikri: Bad B mi je ortak iz kraja ceo život i nije nam to prva saradnja, Vokea takodje poznajem preko 10 godina i takodje nam nije prvi put da smo snimali zajedno i ne verujem da će se na tome završiti...

Prozivanje državnih funkcionera nije toliko česta tema u vašim pesmama. Bvanine pesme “Sistem” i “Država hoće da me ubije” su zaista retke takvog tipa i otklon od uobičajenog pristupa. Reci nam odakle taj otklon od onoga na šta smo naviknuti kada si ti u pitanju i kako publika reaguje? Dva spota su izašla u ne tako velikom razmaku, kako izgleda i ne planiraš da staneš sa stvarima tog tipa?

Bvana: Pa do otklona je došlo čistim nezadovoljstvom rada sistema u ovoj zemlji otprilike kao imam i ja nešto da kažem na tu temu. Reakcije publike su prilično mešovite, nekima se svidja što repujem o nečemu što nije vutra, a neki su iz fazona drži se starog. Meni se lično svidja taj fazon i mislim da će u budućnosti biti još takvih numera.

Za Mikrija edno škakljivo pitanje, takođe u domenu politike. U pesmama na albumu (a i van njega) dosta si spominjao Ivicu Dačića koji je bio tada ministar policije. Šta sada kada je pored toga i premijer vlade?

Mikri: Shit don’t stop!!!

Koncept albuma zaslužuje svako poštovanje, a priča nastavak, možemo li očekivati nekada nastavak albuma?

Mikri: Zalagaću se svim svojim bićem da se to ostvari, amin!

Bvana: Bilo je priče i o tome. Ja se iskreno nadam da će biti i sledeća epizoda.
 
Intervjuisao: Srđan Grković

 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
gost_razor - 13.09.2012. 00:30 h
cigan se pljuvao sa ajsom a sada nastupaju zajedno...ciganska posla, da se od naivnih klinki i klinaca izvuce kinta.
Mors Violenta - 13.09.2012. 11:39 h
bravo za Srksa i intervju