vrh dno
Band Itch Intervju

Band Itch

Intervju povodom svirke u Fest-u

24.07.2012.
Lirik, groove-man, okoreli metalac i stilski frik, po principu „go with da flow“, od 2010. godine mešavinom raznih muzičkih žanrova, spajanjem nespojivog, u većini slučajeva mračnim, sarkastičnim tekstovima punih istine, krupnim koracima okupljaju oko svog benda „Itch“ sve veće interesovanje…

Jedne večeri zadesili smo se u klubu Fest u Zemunu na svirci benda Itch i apsolutno su nas zaintrigirali muzikom i energijom koju emituju. Šta bi se rekli kada bi vas neko pitao koji je to muzički pravac, a šta biste rekli kada bi ste morali da date opširnije objašnjenje?

Hvala vam pre švega sto se bili, drago nam je da je neko i dalje zainteresovan za bilo kakvu vrstu događaja poput rock svirke i drago nam je da smo privukli vašu pažnju.
Inače, naš pravac smo nazvali experimentalni rock, jer se oseća prisustvo rock-a kao osnove, ali uporedo sa time i obzirom da svi slušamo i da smo svirali manje-više različitu muziku, volimo da ubacujemo druge žanrove, da spajamo sa nespojivim, jer nam je prirodni tok misli najčešće neuravnotežen i konfuzan (smeh).
 
Bend se sastoji od 4 člana. Da li možemo da saznamo nešto više o svako članu ponaosob?
 
Dušan Simić – gitara:
Pored ITCH-a, zanima se za filmsku muziku i za audio produkciju na filmu. Smatra za sebe da je bolji kompozitor nego tehničar i trenutno radi post produkciju filma “IZBOR” u režiji Filipa Kovačevića. Inače gitaru svira već 7,8 godina, radio je i radi sa mnogim iskusnijim muzičarima, gitaristima u ličnoj potrazi za boljom tehnikom i boljim zvukom, jer kako kaže dug je put do perfekcije i samoostvarivanja.
 
Srđan Vujnović  Điđa – bas gitara:
Sa obzirom da je najiskusniji član, opisaćemo ukratko njegov početak: Njegova starija sestra ga je povela na svoju probu i iz velikog interesovanja dohvatio je prvi put bas gitaru i počeo da prati svoju sestru koja svira gitaru što je radio na čist sluh. Do tog trenutka niko nije znao da je toliko talentovan za instrument. Pored toga se bavi elektronikom, kompjuterskim softverom i konstantno je u potrazi za”’tončićem” (smeh). Svira bas gitaru oko 12 godina.
 
Filip Stanišić – bubnjevi:
Fića je naš poslednji deo slagalice i sa zadovoljstvom možemo reći da je njemu Itch prvi bend ovakvog žanra, jer inače od kada je počeo da svira, svira samo metal. Preciznost, tehnika i ljubav prema ovom bendu mu daju poseban pristup komponovanju i muzici.Pasionirani je igrač Warcrafta i svira oko 6 godina.
 
Jelena Risović – vocal:
Peva od kada je progovorila (smeh). Još u osnovnoj školi se znalo da će se baviti muzikom, učestvovala je na raznim dečijim takmičenjima i školskim priredbama. Imala je bendove raznovrsnih žanrova, od rocka, popa, metala, opere do flamenka i sve to joj pomaže da nađe svoj stil pevanja za koji kaže da je još u potrazi i da želi da prouči i druge žanrove. Trenutni  stil koji istražuje je istočnjački i san joj je da proputuje svet, da upozna ljude koji će joj na kvalitetan način doprineti usavršavanju i pravilnoj tehnici. Bavi se pevanjem 15 godina.
 
Svi imate različiti muzički ukus. Koliko različit, koja je osnova na kojoj se gradi muzika benda i šta mislite, u kojoj meri upravo ta različitost doprinosi vašoj originalnosti?
 
Kako Jelena kaže : ,,Dušan je lirik - Dušu dao za akustaru, Điđa je groove-man koji obozava slapove i dinamiku, najviše mu odgovara funk, Fića- okoreli metalac – dupla,dupla i samo dupla, (smeh) , Jelena – stilski frik   :D
 
Kada neko od nas da osnovu pesme , idemo po principu “go with da flow” i najčešće svi budemo zadovoljni ucinkom, ali to dorađujemo naravno u kućnoj varijanti. Nema leba bez motike (smeh) .
 
O čemu govore tekstovi?
 
Uffffff. U zavisnosti od teme smo istraživali. Najlaške bi nam bilo da kažemo kako je to okruženje, naš privatan zivot i društvo, ali mislimo  da smo  dotakli neke nama jako dublje teme, pišemo uglavnom u metaforama, alegorijama. U većini slučajeva to su malo ozbiljnije i mračnije teme koje kombinujemo sa sarkazmom i istinom. Posle svega toga smo odlučili da damo oduška od toga i skovasmo multi-platinum grammy pesmu “Funkin” o kojoj će budući naraštaji praviti hvalospeve (smeh).
 
Imate jedan album snimljen. Oprilike svi znamo koliko je teško doći do albuma, pa kako je bilo vama i da li ste vi zadovoljni?
 
Jako smo zadovolji, mučno smo zaradili za njega, ali mislimo da je svuda tesko doći do albuma i izdanja , a do “svetske slave” pitajte druge  bendove koji su već godinama na sceni.
 
Koliko ste aktivni po pitanju živih nastupa i gde vas sve možemo čuti?
 
Pored klubskih svirki ovog leta za sada pored Urban Osijek Festa nastupaćemo i na Strumica Open Festivalu u Makedoniji i na Somborskom letu. Nadamo se da ćemo svirati na još par festivala, jer smo se za dosta njih prijavili.
 
Počeli ste već sa radom na novom albumu. Šta možemo očekivati?
 
Sa obzirom da Fića nije bio član benda (dođavola), prvi album je bio projekat gitariste i vokala na kome se Điđa kasnije uljučio i snimio sa nama, a novi će biti u pravom punom sastavu i svetlu kojem smo svakako dugo  tezili. Produkcija će biti na novom i boljem nivou studija 69, koji nam je omogućio fenomenalne uslove.
 
Čemu se nadate, koji su dalji planovi? Da li razmišljate o nekom spotu možda u skorije vreme?
 
Da! Za početak , vratili smo se iz Hrvatske sa UFO festivala sa dobrim utiscima, publika nas je odlično primila pa se nadamo tako nekim većim svirkama, ideja nam je da malo poradimo više na promociji, a spot planiramo da snimimo 17. Jula za pomenutu pesmu “Funkin”. Za ostalo ćemo videti.
 
Tradicija na našem sajtu je da pitamo da li imate neku poruku za naše čitaoce...
 
“Ko tragova izgubi svojih put, biva zaveden kurvom Babilonskom” – Rastko Đabre
 
Puno uspeha vam želimo i očekivaćemo nestrpljivo novosti o vama. Keep on!
 
Yeah baby, hvala i mi vama želimo da istrajete u fenomenalnoj nameri da publiku izveštavate o kvalitetnim događanjima, muzici i drugim umetnostima . 
 
Bon apetite (smeh)
 
 
Marko Agović / Itch bend - fotografija
 
Intervju vodio: Miloš Pantelić
 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.