vrh dno
Park Intervju

Park

Lumber i Đurica

22.05.2012.
Bend Park osnovan je nakon raspada melodično punk-rock sastava Barfly. Pravljen je po uzoru na američku scenu. Zvuk Parka je prilično drugačiji od svega na našoj sceni. U pripremi je prvi album, a bend već poseduje kompletne pesme i radi na završnici aranžmana i produkcije istih.

Kalemegdan, Manjež, Karađorđev, Pionirski, Finansijski, Topčider, Tašmajdan, Akademski, Prijateljstva, Jevremovac, Čuburski, Ćirila i Metodija, odnosno oko 65 parkova, uključujući tu i sve one koji su bili poligon dečijih igara, a kasnije i ekonomski najpristupačnije mesto za izlazak mladih, ili onih malo starijih (Picin). Beograd je sada postao bogatiji za još jedan, ali ne onaj koji se definiše kao planski uređena zelena površina, već kao muzička grupa, ili bend. Trablmejkeri biće prvi koji će se detaljnije upoznati sa radom i planovima benda Park, zahvaljujući njegovim članovima- Lumberu i Djurici.

Kada je i kako rođena ideja da osnujete bend ?
Lumber- Sa raspadom starog benda Barfly, koji je bio melodični punk-rock bend, javila se ideja za stvaranjem nečeg novog i do sada slabo zastupljenog na našoj sceni.  Odlučili smo da osnujemo bend po uzoru na američku scenu (Foo Fighters, Farside), ali da svi tekstovi budu na srpskom jeziku i da na taj način ostvarimo još jači kontakt sa publikom. Za ime Park odlučili smo se jer je sveprisutno u životima, obuhvata odrastanje, budi sećanja, a i ja sam veći deo svog života proveo u 

parku na Vračaru, koji je bio poznat po imenu- Crveni Park. Crveno smo izostavili, jer nećemo da šaljemo nikakvu političku poruku. (smeh)
Bend smo osnovali Djurica i ja. Na početku je on bio pevač, ali sada je prešao na bek vokale i nastavio da svira akustičnu, dok sam ja preuzeo ulogu pevača i prve gitare. Ostali članovi naše ekipe, koji iz opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju ovom intervjuu su Luka na bubnjevima, Cobe druga gitara i Damir bas gitara i drugi vokal. 
 
Gde pronalazite inspiraciju za svoju muziku i tekstove?
Lumber- Inspiraciju za tekstove otkrivamo svuda... u životu...
Djurica- U ženama... Posebno ženama, jer je najčešća tematika naših pesama ljubav, a poznata je i činjenica da žene najviše kupuju. (smeh)
Lumber- Akcenat je stavljen na žene, ali i na one kojima je stalo do lepše polovine. Naši tekstovi ciljaju na ljubav generalno, a tu uključujemo devojke, prijatelje, porodicu. Jasno je da oni oslikavaju ličnu crtu, odnosno prenose naša iskustva. Put ka samospoznaji, zapravo samom sebi, gde mi kroz naše pesme želimo da istaknemo činjenicu da je sve na nama, da smo mi ti koji mogu i menjaju stvari i da se ne može čekati na svojevrsnu autopromenu samih stvari, već se mora menjati sopstveno ja, koje će rezultirati željenom promenom. Upravo to je filosofija našeg Parka- sveopšta ljubav, Agape. 
 

Čini mi se da ste ovom rečenicom upravo pridobili lepše polovine. (smeh) Koje su vam sledeće akcije? Planirate li izdavanje albuma u nekom bližem periodu?
Lumber- Mi, zapravo, imamo pesme za album. Sada ih završavamo aranžmanski, što podrazumeva određena zatezanja, uvežbavanja... Planiramo uskoro da udjemo u studio, gde ćemo snimiti ceo album. Za sada smo izbacili jedan ep, koji je, u suštini, bio demo, koji nam je poslužio da osetimo gde se trenutno Park nalazi i u kom pravcu ide naš zvuk. Mogu slobodno da kažem da je naš zvuk drugačiji od svega što se trenutno svira na našoj sceni, jer mi nismo ni klasičan gitarski bend koji je sav u gain-u, niti smo poput nekih bendova koji sviraju clean, jer smo i jedno i drugo. Imamo treću gitaru, koja je akustična i stoga je bilo izuzetno teško sve to uklopiti, a ni sami nismo znali kako će to da izgleda.  Onda smo snimili tri pesme i kada smo to završili, izmiksali i producirali objavili smo ih na netu. Uskoro ćemo izbaciti kao jedan ep u tiražu od stotinak komada koje ćemo podeliti drugarima i medijima. 
 
Što se tiče vaših nastupa, gde možemo da vas čujemo, a i vidimo?
Lumber- Za sada nas možete čuti, a i videti 25.05. na dan Mladosti (smeh), na splavu Gusar, koji se nalazi na Savskom keju, u bloku 70. Što se tiče medijske zastupljenosti, trenutno nas možete poslušati na youtube-u, a naše snimke, rast i razvoj Parka možete ispratiti na stranici na facebook-u.  
 
Hoćete li svirati i u parkovima?
Djurica- Da. Ideja ovog benda je bila da sve pesme koje sviramo budu prilagodjene i akustičnim verzijama, a samim tim, organizovaćemo i javne probe, a najverovatnije će i sama promocija benda biti u nekom od parkova. Iskreno, bio nam je dosadan taj pristup muzici, gde su svi u nekom maleru i gde je svima teško... Pa kome nije?! Zato smo mi u fazonu da nam je baš do jaja. Nemamo problem ni sa kim i negujemo naivno dečački, parkovski pristup svemu, jer nekada si u parku imao klupu, a zapravo si imao ceo svet. Na ulici smo svirali, pili, zezali se i vrteli neki svoj fazon, koji nam je kasnije pomogao da postanemo dobri ljudi. 
 
E, pa, Trablmejkeri, moji dobri ljudi, ako želite da ispratite ovu priču ukoliko odmah zapucajte u neki od lokalnih parkića, sedite na klupicu gde ste nekada davno sanjali blistavu budućnost, otvorite konzervu piva, dok nam ne uvedu zakon o zabrani konzumiranja istog na javnim mestima i ostanite dosledni sebi, jer još davno je Hemfri Repton definisao park kao „parče zemlje ograđeno od stoke i podređeno korišćenju i uživanju ljudi, odnosno jeste ili bi trebalo da je kultivisano“.  
 

 
Intervjuisala: Ivana Nikolić

 

Pogledaj još...
 • 2672-00.jpg

  Bogdan Vojnović

  13.05.2014.
  Na grafikama/printovima Bogdana Vojnovića su različiti alati dostupni savremenom umetniku, onome kojem je računar postao štafelaj i upotrebljeni su radi ...
 • 2671-00.jpg

  Ničim izazvan

  25.03.2014.
  Svi ti problemi koji se javljaju i od kojih verovatno nikada nećemo pobeći se brišu kada se popnemo na binu ...
 • 2670-00.jpg

  The interview that went wrong

  11.03.2014.
  Video zapis u formi intervjua koji će podstaći buran splet dešavanja za sagovornike, urednika Jakšu Nikodijevića i velikog stručnjaka, Nikolu ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.